Annons

Mer politik än familj

1987 fanns det 170 000 barn inskrivna hos dagbarnvårdare. Tjugo år senare är siffran på väg ner mot 20 000. En barnomsorgsform är på väg att försvinna, inte för att den tycks sakna förankring hos föräldrar och barn utan för att den inte är omtyckt av politiker.
Ledare • Publicerad 22 oktober 2010

Medan daghemmen har byggts ut har "dagmammorna" sparats bort. Medan en barnomsorgsform har marknadsförts har en annan omgivits med tystnad. Det är ungefär som föräldraförsäkringen och vårdnadsbidraget. Försäkringskassan trycker på föräldrar att utnyttja sina dagar, men ingen kommun eller myndighet uppmärksammar föräldrarna att de kan stanna hemma med sina barn. Sedan sägs få efterfråga valfrihetsreformen.

Under den förra mandatperioden stärkte visserligen regeringen föräldrarnas möjligheter att välja barnomsorgsform. En barnomsorgspeng inrättades. men nya förskoleminister Nyamko Sabuni (fp) har under sina första veckor på jobbet kommit med uttalanden som indikerar att valfriheten riskerar att bli en kuliss för en fortsatt familjepolitik som består mer av politik än familj.

Annons

Bakgrunden är att flera företag erbjuder dagbarnvårdare - helt enligt de tankar regeringen hade; för något år sedan. Arbetslösa och invandrarkvinnor som stått långtifrån arbetsmarknaden har fått jobb. I normalfallet skulle sådana rekryteringar och satsningar applåderas. Men familjepolitik är nu sällan normal. Facket reagerar med hårda angrepp på företagsetableringarna. Barnomsorgsmodellen riskerar att avvecklas, menar kommunals ordförande Annelie Nordström. Argast tycks Kommunal vara att valfriheten kan leda till att kommunala förskolor kan tvinas stänga om de väljs bort av föräldrar. De nyanställda saknar också kollektivavtal. Om det vore huvudargumentet kunde Kommunal kräva att den kommunala barnomsorgspengen höjdes så att dagbarnvårdare som tar hand om tre till fyra barn kommer upp i kollektivavtalsenlig ersättning.

LO-fackets irritation över såväl alternativ till offentlig verksamhet som föräldravalfrihet överraskar dock inte lika mycket som förskoleminister Nyamko Sabunis reaktion. "Det räcker inte bara med att vara förälder för att bli anställd som dagbarnvårdare", säger det folkpartistiska statsrådet. Pedagogiskt innehåll är numera ett krav, enligt ministern. Ett antiliberalt sådant, frestas man att tillägga.

Där gör nog ministern en privat lagtolkning, eftersom den nya skollagen inte alls innehåller några strängare skrivningar om dagmammornas kompetens. Men ministern ger signalen att lagen ska tolkas strängare än tidigare. Nyanställda skulle förlora sina arbeten och föräldrarnas möjligheter att välja barnomsorgsform inskränkas. Det är varken arbetslinje eller valfrihet.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons