Annons

Miljöpartiet långt från mitten

Miljöpartiet är inte för småföretagare - de råkar bara vara emot storföretagen. Det är en av de bärande tankarna i en nypublicerad essä om miljöpartiets förhållande till liberala idéer som är utgiven av tankesmedjan Captus.
Ledare • Publicerad 16 augusti 2010

Författaren till rapporten heter Oscar Hållén och är bördig från Växjö. Han har tidigare varit politisk sakkunnig i statsministerns kansli.

Utgångspunkten för Hålléns studie av miljöpartiet är de ambitioner att hämta röster från småföretagare som partiet har börjat visa. Målet att framställa sig som det småföretagarvänliga partiet till vänster har till stor del lyckats. Det möjliggör att miljöpartiet i dag kan hämta röster i storstäder och i mer traditionellt borgerliga grupper.

Annons

Men när Hållén visar på hur den ideologiska utvecklingen inom partiet har sett ut faller bilden av miljöpartiet som ett mittenparti. Genom att studera förändringar i partiets principprogram och valmanifest kan Hållén peka på att vurmen för småföretagare inte uppstod i en insikt om möjligheterna till förbättrad välfärd - utan att det snarare handlade om ett motstånd mot vad vi i bred mening kan kalla globalisering.

För att förstå partiets vurm för det lilla företaget bör man känna till det centrala begreppet självtillit. Med detta menas inom miljörörelsen en lokal oavhängighet gentemot omvärlden. Småföretagen råkade enligt Hållén helt enkelt passa in i den förändring av ekonomin som den politiska ekologismen ville se. Men accepterandet av småföretag var bara en del i en större politik som syftade till att radikalt förändra samhället tills dess att det liknade en romantisk bild av dåtiden - med små självförsörjande samhällen utan nämnbar tillväxt.

Samtidigt som Hållén visar på en röd tråd genom den ideologiska utvecklingen blir man också varse om att en anpassning gjorts längs vägen. Miljöpartiet är inte samma parti i dag som i det var i mitten på 90-talet. Men för att kunna bli ett liberalt eller företagarvänligt parti finns det två knäckfrågor som miljöpartiet måste hantera. Den första är synen på tillväxt. Om man inte erkänner behovet av tillväxt innebär det att man i grunden ifrågasätter nyttan med välfärd. En andra knäckfråga är med vilka medel man är beredd att förändra samhället. Det går inte att framstå som småföretagarvänlig om man samtidigt vill ge staten allt större befogenheter att inskränka och reglera deras verksamhet. Att miljöpartiet just nu går till val tillsammans med socialdemokrater och vänsterpartister visar att liberalismen fortfarande väger lätt i miljöpartiets ideologiska vågskål.

Mathias Bred

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons