Annons

Moderaternas gyllene nyckel

Kalldusch och kalldusch. Så illa kändes det nog inte för moderatledaren Ulf Kristersson när han tog del av gårdagens opinionssiffror. Moderaterna ligger på de nivåer de ”brukade” göra under Carl Bildt – och det under konkurrensen från Sverigedemokraterna som ligger mellan femton och sjutton procent, vilket aldrig Bildt besvärades av. Det perspektivet saknas i många av dagens observationer.
Publicerad 10 mars 2018
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Att Alliansen i sin helhet krymper gapet till de rödgröna är inte heller så illa, även om den nuvarande treblockssituationen förtar mycket av betydelsen av den effekten.

Dock verkar det vara bäddat för småpartidramatik den nionde september. Feministiskt initiativ går i Inizio fram till hela 2,6 procent (totalt når siffran för ”övriga” partier upp till 4,9 procent). Det är alltså samma nivå som Kristdemokraterna har legat på i andra mätningar. Samtidigt som både Liberalerna och Miljöpartiet hänger och klänger på fyraprocentsspärren.

Annons

Demoskops och Inizios bilder skiljer sig något. Men den strategiska slutsatsen för Moderaterna borde ändå vara dragen så här långt efter det Kristerssonska uppsvinget, nämligen att det handlar om socialdemokratiska väljare.

För det är där de finns. Ja, hos Sverigedemokraterna också, förstås. Men hur konstruktivt är det i längden att slåss om de procentenheter som promenerar fram och tillbaka mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna – och som sannolikt kommer att bli färre allt eftersom valet närmar sig och folk faktiskt bestämmer sig? Än mindre poäng är det förstås att knipa röster från de andra allianspartierna.

Moderaterna har tagit väljare direkt från Socialdemokraterna förut och kan göra det igen, även om omständigheterna har skiftat drastiskt de senaste åren. Lätt är det förstås inte. Men skall något göras för att bryta upp en hotande förstelning på spelplanen är det där man skall gå till aktion.

Någonstans finns formeln för att Moderaterna skall kunna dra över så kallade gråsossar utan att förlora mark till Sverigedemokraterna. Den är Moderaternas gyllene nyckel inför valet 2018.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons