Annons

Mörkt eller ljust för SD?

Frågan om Sverigedemokraternas öden och äventyr under coronakrisen har kommit lite i skymundan. Men Expressen belyser i ett intressant reportage hur både många av de själva och andra ser skeendet under våren som ett genombrott för partiets normalisering.
Publicerad 4 maj 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Frågan om Sverigedemokraternas öden och äventyr under coronakrisen har kommit lite i skymundan. Men Expressen belyser i ett intressant reportage hur både många av de själva och andra ser skeendet under våren som ett genombrott för partiets normalisering.

STOCKHOLM 20200428Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) och  ekonomisk politiske talesman Oscar Sjöstedt (SD) presenterar partiets budgetmotion via länk  presenterar sin budgetmotion under en pressträff i riksdagens presscenter.Foto: Henrik Montgomery / TT kod 10060.
STOCKHOLM 20200428Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) och ekonomisk politiske talesman Oscar Sjöstedt (SD) presenterar partiets budgetmotion via länk presenterar sin budgetmotion under en pressträff i riksdagens presscenter.Foto: Henrik Montgomery / TT kod 10060.Foto: Henrik Montgomery/TT

Att hålla Sverigedemokraterna parlamentariskt isolerade har ju varit en huvudstrategi för flera partier. Det är till och med idékärnan i regeringens legitimitet. Centern och Liberalerna anförde den aspekten som den viktigaste när de valde att göra Stefan Löfven till statsminister.

Annons

Det finns en dubbelhet i den bild Expressen ger. Å ena sidan har partiets till synes obevekligt positiva trend brutits och man tappar mark. Och nedgången kan nog fortsätta. Men å andra sidan sitter man nu med i blocköverskridande samtal som vilket annat parti som helst och därmed har ett prejudikat skapats för tiden efter corona. Stefan Löfven kommer få svårt att återigen hävda att det är frågan om ett ”nyfascistiskt” parti.

Likväl verkar det vara Löfven som har dragit det längsta strået i den anda av nationell samling som coronakrisen har drivit fram. Och Sverigedemokraternas tappade momentum i opinionen i kombination med ett allmänt fokus på vård och omsorg istället för brott och invandring är sannolikt ett svårt avbräck i partiets långsiktiga strategiska vision.

Men, och det är ett avgörande men, effekterna av coronakrisen kommer förmodligen att förstärka de förutsättningar som hittills burit fram Sverigedemokraterna.

Ja, ekonomin kommer att gå in i väggen och välfärden att krackelera. Och det är sådant som vanligtvis gynnar i så fall Socialdemokraterna och möjligtvis Moderaterna. Men den arbetslöshet och mänskliga tragedier detta kommer att innebära, den pessimism, svartsyn och förtvivlan som kommer i kölvattnet av den utvecklingen, det är sentiment som syresätter framför allt Sverigedemokraterna.

Integrations- och brottslighetskomplexet är problem som länge har prövat många svenskars tålamod. Successivt, allt eftersom flera tyckt att bägaren runnit över, så har de gått över till Sverigedemokraterna. Men det har varit en psykologisk process som skett under relativt goda tider. Om vi nu går in i en lågkonjunktur, eller en depression, med de där problemen lika levande som förut, kan det vara frågan om helt andra reaktionsmönster. Då kan man lätt tänka att bägaren svämmar över för fler grupper än vad som varit fallet hittills. Med resultat att vågskålen åter viktar för Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna själva vill nog inte riktigt veta av en sådan förklaring. Det är lite besvärande att efter alla ansträngningar få ett sådant kallt kvitto på att man alltjämt är ett reguljärt missnöjesparti. De kan påstå - kommer säkert att påstå - att det är alla möjliga mångfacetterade och utvecklade delar av deras politik som får det att lyfta för dem. Men sådant snack faller platt mot en verklighet av råa mänskliga fundamenta.

Det är inget tjusigt scenario. Inte det minsta. Faktum är att även många sverigedemokrater har nog lätt att hålla sig för skratt inför en sådan utveckling. Men verkligheten är inte tjusig.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons