Annons

Motbjudande flickaborter i Danmark

Danska kvinnor reser till Sverige för att göra abort när fostret har ”fel” kön, rapporterade nyhetsmedier för några dagar sedan.
Ledare • Publicerad 24 oktober 2012

Det väckte nästan lika starka känslor som när en kvinna i Eskilstuna för några år sedan gjorde upprepade aborter för att hon inte ville ha en flicka.

Eskilstunafallet påverkade rutinerna inom svensk mödravård. I dag är barnmorskor och läkare mycket restriktiva med att avslöja fostrets kön för föräldrarna före utgången av graviditetsvecka 18. Det beror på att vi i Sverige har fri abort till just vecka 18. Den som vill göra abort senare än så måste ansöka hos en etisk nämnd och uppge sina skäl.

Annons

I Danmark har man fri abort till graviditetsvecka 12. Aborter efter tidsgränsen behandlas precis som hos oss av en etisk nämnd som utifrån kvinnans skäl avgör om hon får göra abort. Därför har danska barnmorskor och läkare inte sett några problem med att avslöja fostrets kön efter vecka 12 – något som alltså har fått ett okänt antal danska kvinnor att resa till Sverige och abortera foster med oönskat kön. Beteendet är svårt att komma åt så länge vi har olika tidsgränser för fri abort.

Men nu har Danmarks radio avslöjat att alla danska kvinnor som är missnöjda med fostrets kön inte behöver åka till Sverige för att få abort. Danmarks etiska nämnd har gett tillstånd till sen abort just på grund av fostrets kön, enligt Birgit Petersson, läkare och ledamot i nämnden. Hon säger att det handlar om gravida kvinnor med annan etnisk bakgrund som vill ha en pojke, för att ge familjen ett manligt överhuvud.

Det är horribelt. Oavsett om ett land drar gränsen för fri abort vid 12 eller 18 veckor så bör en etisk nämnd som beviljar senare aborter bara ta hänsyn till fostrets och kvinnans hälsa. Kulturrelativistiska hänsynstaganden om att ”i den här kulturen är det viktigt med manliga överhuvuden” hör inte hemma i Danmark eller Sverige eller någon demokrati som erkänner att kvinnor har samma människovärde som män. Att bevilja en sen abort för att fostret är flicka är en extrem form av kvinnoförtryck. Att danska myndighetsutövare beslutar att en individ inte ska få leva för att hon är flicka och hennes föräldrar av kulturella skäl önskar en pojke – det är ofattbart.

De flesta av kulturkrockarna som uppstår genom invandring till de nordiska länderna är mindre dramatiska än vad debatten ibland ger sken av. Rituella slaktmetoder, religiösa symboler, traditionella könsroller – allt detta får plats vid sidan om svenska värden och traditioner. Vid hedersvåld och kvinnlig omskärelse har majoritetssamhället däremot dragit en absolut gräns, dessa beteenden är kriminaliserade. Könsselektiva aborter måste också motarbetas.

Marika Formgren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons