Annons

Motverka utanförskap viktigast

Nystartsjobb har haft positiv effekt i Växjö. Det menar nationalekonomerna Lars Behrenz och Mats Hammarstedt vid Linneuniversitetet. Igår presenterade de den första delrapporten i en utvärdering av kommunens satsning.
Ledare • Publicerad 21 december 2013
Foto: ERIK G SVENSSON

Förvaltningen för arbete och välfärd har arbetat med nystartsjobb i Växjö sedan 2010. Tidigare långtidsarbetslösa har fått chansen att under en period arbeta inom någon av kommunens förvaltningar. Det har framförallt handlat om människor som invandrat till Sverige, men som ännu inte fått fotfäste på arbetsmarknaden.

Utredarna menar att kommunens nystartsjobb har varit framgångsrika på två sätt. Dels kan man se att de som haft nystartsjobb efter ett år lite oftare har en fast anställning. Dels är risken att de helt ska ha tappat kontakten med arbetsmarknaden avsevärt lägre. Den lokala erfarenheten ligger därmed i linje med tidigare nationella utvärderingar: En liten effekt på arbetslösheten, en lite större effekt på utanförskapet.

Annons

Ska man välja mellan de två effekterna är den andra kanske den viktigaste. Nystartsjobbet innebär att den tidigare långtidsarbetslöse kommer bort från försörjningsstöd och in i A-kassan, och därmed in i ”systemet”.

Nystartsjobben har kritiserats för att vara en dyr åtgärd. De skapar i sig inte särskilt många jobb, eftersom det handlar ofta handlar om tjänster som ändå skulle ha behövt tillsättas. Det gör att man från vänster kan beskylla regeringen för att låta samhället betala arbetsgivare för jobb som redan finns. Enda skillnaden är att någon annan går miste om jobben.

Lite cyniskt – och lite likt tidigare regeringar – skulle man då kunna tänka att det vore billigare för samhället att låta den långtidsarbetslöse stanna i bidragssystemen. Problemet med en sådan ekvation är att den bortser från alla negativa effekter av att en människa går arbetslös länge.

Ordförande för arbete och välfärd i Växjö, Benny Johansson (M), påpekade till exempel att kommunens nystartsjobb inneburit att några hundra barn under ett års tid har fått se sina föräldrar gå till arbetet, i stället för att stanna hemma.

Vi lever i ekonomismens tidevarv. Det är svårt att mäta de sociala och långsiktiga vinsterna med att människor får kontakt med arbetsmarknaden. Det är lättare att enbart fokusera på de eventuella kortsiktiga ekonomiska vinsterna eller förlusterna.

Här ligger också den politiska skiljelinjen. Alliansen vann valet 2006 på sin arbetslinje. Den tidigare socialdemokratiska regeringen koncentrerade sig på att minimera de så kallade öppet arbetslösa, medan man lade mindre kraft på att en växande grupp människor stod helt utan kontakt med arbetsmarknaden. Nystartsjobben är ett av många verktyg som riktar in sig på de som hamnat i utanförskap. De går att kritisera ur ett kortsiktigt och strikt ekonomiskt perspektiv. Men de är desto viktigare om man ser värdet av ett samhälle som hänger ihop också på lång sikt.

Mathias Bred

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons