Annons

Naiv dansk dagordning

På nyårsdagen vaknar många danskar med huvudvärk. För den danska regeringen lär den bli bestående - ett halvår. Så länge ska nämligen Danmark bära det tunga ordförandeskapet i EU - det är sjunde gången man gör det.
Ledare • Publicerad 31 december 2011

Senast det begav sig - 2002 - blev det en klang- och jubelföreställning då den liberale statsministern Anders Fogh Rasmussen kunde sy ihop en lösning som innebar att EU utvidgades med 10 nya central- och östeuropeiska länder.

Lika lätt blir det inte den här gången, med ett EU i djup kris.

Annons

Danmark har också en mycket märklig roll i EU. Efter att danskarna 1992 röstat nej till Maastrichtfördraget fick landet undantag från fyra samarbetsområden i unionen. Man får stå utanför euron, man deltar inte i EUs försvarsplanering, man har rätt att stå utanför rättsliga samarbeten och Danmark garanteras slutligen att slippa ett eventuellt EU-medborgarskap.

Detta faktum - att Danmark har en särställning - kommer att försvåra för den nyblivna statsministerm, socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt, att få den auktoritet som krävs när Europakten ska komma på plats.

Att i den här situationen axla ett ordförandeskap i EU är ingen drömsituation för Helle Thorning. Den danska statsministern kommer att bli varse att hon kommer från ett land som i mångt och mycket betraktas som EU-kritiskt.

Samtidigt har Thorning-Schmidt att hantera hemmaopinionen som säkert kommer att anklaga henne för att arbeta mer som EU-byråkrat än som dansk statsminister under det närmaste halvåret. Och inte ens hennes egen regering är enig i europafrågorna där Socialistiskt Folkeparti vacklar fram och tillbaka och det utanför regeringen stående vänstertextrema stödpartiet, Enhedslisten, är rabiata EU-motståndare.

Ändå lär Danmark säga ja till europakten, utan folkomröstning. Socialdemokraterna får stöd av Liberale Venstre och Konservative. Och EU-kommissionens ordförande, Barroso, ger närmast Danmark en fribiljett då han deklarerar att landets undantag kommer att bestå. Danmark kan inte drabbas av sanktioner om man inte lyckas klara kraven i en kommande europakt.

Danmark har lanserat några frågor som man vill driva under ordförandeskapet; det handlar främst om att sätta en grön agenda och lansera Danmark som globalt föregångsland. En hedervärd ambition - men något naiv i en situation då EU har behov för ett ordförandeland som kan fungera som brobyggare i en djup kris.

Jöran Svahnström

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons