Annons

Naturligt samarbete med USA

Att Sverige signalspanar mot Ryssland och sedan byter informationen med USA och andra Västländer måste vara årets icke-nyhet. Redan sommaren 1952 ledde den försvunna DC3:an, och Catalina-affären, till att signalspaningen blev en slags offentlig hemlighet.
Ledare • Publicerad 6 december 2013
Foto: Glenn Greenwald and Laura Poitras

Alla som hade det minsta intresse av säkerhetspolitik kunde räkna ut huvudkomponenterna i underrättelsespelet kring Östersjön. Där ingick svensk förmåga och amerikanska behov.

Att signalspaningen mot Ryssland inte blivit mindre intressant i vår tid stod klart under den så kallade FRA-debatten. Myndigheten ville på eget initiativ reglera spaningen mot utländsk trafik som gick i kabel genom vårt land. I officiella sammanhang är regeln att inte säga vilken främmande stat det handlar om. Men fanns det någon som inte förstod att Ryssland var ett av de länder som var särskilt intressanta?

Annons

Det är heller ingen nyhet att vi samarbetar med andra Västländer i försvars- och säkerhetspolitiska frågor. Det följer av vår utrikespolitiska linje som har brett stöd i riksdagen. Den står att läsa på regeringens hemsida, och den lär inte ändras även om regeringen blir rödgrön.

Av någon anledning väljer nu SVT att blåsa upp den amerikanske förrädaren Edward Snowdens upplysningar och försöka skapa en bild av någon slags skandal. Trots att informationen han lämnat beskriver underrättelsebehandling som är både laglig och känd av inblandade parter.

Tidpunkten för den svenska debatten är illa eller bra vald beroende på hur man ser det. Just nu pågår en kamp för Ukrainas oberoende i förhållande till Moskva. Den ryska regimen söker anledningar att svartmåla länderna som stöder Ukraina. Sverige har varit tydligt i frågan och därför fått utstå en del märkliga påhopp från rysk statlig TV. Den ryska regimen vill sätta en bild av att konflikten i Ukraina inte handlar om det landets självständighet, utan om amerikansk inblandning i en rysk intressesfär. Vad passar då bättre än att det plötsligt startar en inrikespolitisk debatt i Sverige där regeringen ifrågasätts för att samarbeta med USA?

Som alla suveräna stater har Sverige en underrättelsetjänst, och som alla andra stater har vi vissa länder som vi oroar oss över, och andra som vi känner oss trygga att samarbeta med.

Sverige, USA, EU och omvärlden har all anledning att försöka få reda på vad som händer i Ryssland idag. Auktoritära stater är alltid oförutsägbara. Underrättelseinhämtning är Sveriges bästa bidrag till en fredlig och stabil utveckling i vårt närområde. Försvaret av det egna territoriet har vi ju avskaffat.

Mathias Bred

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons