Annons

Ny doktrin för kärnkraft

Moderaternas kärnkraftspaket kan lösa stora knutar för den som vill att Sverige skall vara en grön industrination.
Ledare • Publicerad 2 juni 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Moderaterna vill lägga om svensk politiks inställning till kärnkraft. Från avveckling till teknikpositiv utveckling. Det är ett stort steg som kräver stora åtgärder. Med inspiration från länder som Finland och Sydkorea menar man att det finns goda skäl till att bereda mark för nya kärnkraftverk.

Det handlar om klimatnytta, förutsättningar för industrin och rimliga elräkningar för hushållen. Om Sverige och EU skall lyckas med ambitionen att vara klimatneutrala till 2040 måste elanvändningen dubbleras. Den ökar redan i elektrifieringens höga takt, men elproduktionen hänger inte med.

Annons

För att lösa detta måste kärnkraften ges nya förutsättningar. Det handlar om att ta fram fyrahundra miljarder kronor i statliga kreditgarantier för den som vill bygga reaktorer. Man skall kunna få upp till åttio procent av investeringskostnaden lånad av staten. Man skall också ge en kompensation för kärnkraftens och vattenkraftens pålitlighet.

Det går redan att se hur slutstationen ser ut för avvecklingen, därför måste kärnkraften utvecklas.
Det går redan att se hur slutstationen ser ut för avvecklingen, därför måste kärnkraften utvecklas.Foto: Jonas Lindstedt/TT

Med nedstängningen av reaktorerna Ringhals ett och två vet vi vad som händer om vi gör oss av med kärnkraften. Den el som producerats för att väga upp för nedstängningen har förbrukat åtta miljoner ton fossila utsläpp jämfört med reaktorerna. Lagring av energi är idag inte en utvecklad teknik för att kompensera för stängda kärnkraftverk. 2021 gick Karlskronaverkets oljekraftverk mer än det gjort under de tio föregående åren. Det är inte klimatsmart och dessutom ett tecken på hur ansträngt läget redan är för att klara nuvarande behov.

Moderaterna vill tillåta fler reaktorer på fler platser. Kärnkraften tar liten yta i anspråk och kräver kvalificerad arbetskraft. Det är två attraktiva karaktärsdrag som borde underlätta etablering. Poängen med att tillåta fler är också att man då kan ta till sig SMR-teknologin där små reaktorer kopplas ihop för att motsvara enstaka större.

För ett land som har ambitionen att fortsätta vara en industrination med höga krav på klimatanpassning och välfärd måste elsystemet fungera och kunna byggas ut. Då måste kärnkraft vara en del av lösningen, den måste inte vara hela lösningen. Men stängda reaktorer har kommit med en hög prislapp och gett oss bekymmer som vi helt enkelt hade kunnat ha sluppit.

Med sig har Moderaterna ett regeringsunderlag som är enigt i energipolitiken. Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ställer sig bakom den nya inriktningen. Det betyder att en Moderatledd regering skulle kunna komma igång direkt med att ge kärnkraften en framtid.

En annan viktig funktion är att denna stora reform ger något att rösta om i valet. Socialdemokraterna med stödpartier har bara vindkraften att enas kring, det är ett kraftslag som också behövs men som inte kommer kunna bära stora industrisatsningar eller ge vanligt folk rimliga elpriser. Det behövdes en ny konfliktfråga i valet sedan Moderaterna och Socialdemokraterna fått till en svensk Nato-ansökan och redan tävlar om förstaplatsen i kriminalpolitiken.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons