Annons

Ny grund för bostadsmarknaden

Ledare • Publicerad 21 december 2010

Fastighetsskatten betraktades länge som en säker skattebas. Villor och lägenheter kan ju inte flytta ur landet, som företag och arbetskraft. Skatter och regler kan däremot utgöra ett hinder för nyproduktion och bostadsbristen har nu blivit ett omfattande samhällsproblem.

Den växande efterfrågan har istället för att i första hand leda till nyproduktion pressat upp priserna på den befintliga marknaden med risk för bubblor i ekonomin.

Annons

Investeringsstöd för hyresrätter kan förvisso bidra med fler bostäder. Men i väntan på bidrag kan också investeringar som annars skulle ha gjorts skjutas upp. Man kan också ställa sig frågan varför bostadsrättsinnehavaren eller villaägaren ska vara med och betala en del av hyran i landets hyresbestånd.

Å andra sidan kan hyresgästen inte dra nytta av ränteavdrag, som följer av lån man inte har, eller rot-avdrag, för renoveringar man inte har ansvar för. Hyresvärdarna har i sin tur varit låsta av hyresnormer som bidragit till att underhållsfonderna tvingats vara små, och i vissa fall inte ens byggts upp. Resultatet har blivit lägre kostnader för hyresgästen, men också en betydligt lägre standard. Men till bilden av den orättvisa som ofta åberopas av Hyresgästföreningen när rot- och ränteavdrag förs på tal hör att hyresgästen inte tar några risker. Det är inte hyresgästen som biter på naglarna när Riksbanken höjer reporäntan.

Civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD) är tydlig med att han inte ämnar återgå till en modell där nyproduktion och renoveringar subventioneras fram. Däremot vill ha stärka hyresrättens ställning, med målet att förbättra förutsättningarna för att förvalta och investera i hyresrätter. Det kan, som han skriver på Dagens Nyheters debattsida, handla om lägre moms på hyror, och fullt avdrag för ingående moms. I början av nästa år tillsätts en utredning som också ska se över möjligheten till skattefria underhållsfonder och en avskaffad fastighetsavgift.

Skattelättnader och regelförändringar i syfte att skapa en fungerande bostadsmarknad, där utbud och efterfrågan möts på ett bättre sätt än i dag måste ses som betydligt bättre än att dopa en illa fungerande marknad med investeringsstöd. Bostadsmarknaden hänger samman. Bristen på hyreslägenheter bidrar till prisstegringen av bostadsrätter och småhus.

Om man till Attefalls ambitioner lägger reformer som införs efter årsskiftet i form av ett mer marknadsanpassat hyressättningssystem och ett försiktigt, men tämligen attraktivt, avdrag för uthyrning av delar av privatbostäder stärks inte bara hyresrätten utan bostadsmarknaden i sin helhet.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons