Annons
Ledare • Publicerad 13 januari 2006

OM DET ÄR krångligt i allmänhet att starta och driva företag även för en person med svensk utbildning är det lätt att tänka sig svårigheterna för en ny svensk att bli företagare.

Men sanningen är inte som man tror.

Annons

Invandrare som på så många håll i samhället är underrepresenterade enligt många undersökningar är snarare överrepresenterade som egenföretagare. Medan andra samhällsområden och arbetsmarknad är stängda för nya svenskar är företagarvärlden öppen. Att bli sin egen chef, att driva och äga företag har varit räddningen för invandrare och minoriteter genom alla tider i ett stort antal länder.

Få har dock har sett kraften i invandrarföretagen, att de ger jobb lyfter stadsdelar, skapar tillväxt och internationaliserar ekonomin. Småföretag som sådana har ju i Sverige fallit utanför den ekonomiska modellen som skisserats av politiker och implementerats av myndigheter.

Uppfattningen att nya svenskar skulle kunna driva företag kolliderar med föreställningar om invandrare som svaga och bidragsbehövande. Hur många tror exempelvis att etniskt företagande kommer att bli uppmärksammat under mångfaldsåret?

OCH VISST, hos invandrarföretagaren står skattejurister inte på kö för att hjälpa med taxeringstabeller och redovisningar. Men erfarenheten visar att de etniska

företagarna har stora tillgångar. Kontaktnät utomlands är en konkurrensfördel, språk en annan, en etablerad kundkrets en tredje. Vem kunde föra in det libanesiska köket i Sverige om inte en libanesisk flykting?

Ett grundproblem är dock bristen på riskkapital som ju länge varit ett bekymmer för alla småföretagare. Att det statliga riskkapitalbolaget Almi Kronoberg nu avser att prioritera invandrarföretagandet måste därför ses som ett uppvaknande. Goda erfarenheter från Almis arbete i Kalmar tillsammans med Internationella företagarföreningen har nu inspirerat till en satsning på det etniska

företagandet också i småföretagarlänet Kronoberg. SVT:s Smålandsnytt rapporterade på tisdagskvällen att en projekttjänst skall tillsättas. Nu är det inte etniska särlösningar som måste stå överst på agendan, utan rent generella grepp för att underlätta företagande. För alla - oberoende av etnicitet.

Martin Tunström

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons