Annons

Nyans - valets dolda sensation

Rosengård centrum. Det är inte direkt rikets centrum, en avkrok på kartan. Men som symboliskt centrum för Sveriges politiska kantring efter valet är detta utanförskapsområde utanför Malmö högintressant.
Ledare • Publicerad 12 september 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det nybildade Partiet Nyans fick där mer än trettio procent. Det är sprängstoff. Det handlar – får man faktiskt anta – alltså om invandrare med muslimsk övertygelse. De är Nyans i princip uttalade målgrupp. Och inte bara i Rosengård utan i alla invandrartäta förorter i Sverige.

Framgångarna har varit exempellösa för ett så pass färskt parti. Och de har skett på framför allt Socialdemokraternas bekostnad. Vi återkommer till det.

Annons

I kärnan av detta är det faktum att Nyans är ett anti-parti i den meningen att man verkligen inte accepterar den svenska värderingsgemenskapen. Man vill införa vad som i praktiken är hädelselagar, och sprider gärna vidare myten att svensk socialtjänst är ute efter att slita barn från sina muslimska föräldrar.

Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel.
Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel.Foto: Johan Nilsson/TT

Kanske är var det ofrånkomligt att ett sådant parti skulle komma att bryta fram ur förortsbetongen till slut. Men det är likaväl en mycket tragisk utveckling som börjar skönjas. Även så sammanhållna samhällen som Sverige har sina politiska skiljelinjer. Men vi har hittills varit förskonade från öppna etniska sprickor i det politiska rummet. Nyans förebådar något smärtsamt.

”Kanske är var det ofrånkomligt att ett sådant parti skulle komma att bryta fram ur förortsbetongen till slut.”

Vänsterpartiets Linda Snecker kände väl vartåt vindarna blåste när hon stod och annonserade att myten om socialtjänstens barnarov var sanning några dagar före valet. Men det hindrade inte hennes parti från att förlora röster – delvis till Nyans. Frågan om hur partierna till vänster – för det är de som drabbats och kommer att drabbas av väljartappet – kommer att agera framöver.

Förmodligen kommer Miljöpartiet och Vänsterpartiet att ytterligare anpassa sin retorik och politik till Nyans väljargrupp. De anträdde den vägen för flera år sedan. Det är i deras partier man hittar figurer som vägrar ta kvinnor i hand och liknande i den stilen. Centern kan mycket väl också orientera sig åt samma håll.

Men Socialdemokraterna? De har en del att fundera på. Invandrare i förorterna har plötsligt visat sig vara en opålitlig väljarbas. Skulle ett parti som Nyans få riksdagsmandat kommer det sannolikt vara politisk omöjligt att ha något operativt samarbete med dem.

Stalltipset i det fallet är att Socialdemokraterna fattar beslutet att gå åt så att säga andra hållet. Att de fortsätter profilera sig i de frågor som gett det nu största oppositionspartiet Sverigedemokraterna dess framgångar. Det vill säga hårda tag mot brottslighet, en allt stramare asyl- och invandringspolitik och hårdare krav inom integrationsområdet.

Man kan inte blöda väljare åt två olika håll utan att någon gång fatta ett svårt beslut. Det här valet var nog det sista de kom undan med det.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons