Annons

Nytt tidningslandskap i Småland

Det Småländska tidningslandskapet är under förändring. Förra veckan meddelades att Gota Media, som också äger bland annat Smålandsposten, tar över den socialdemokratiska morgontidningen Östran i Kalmar.
Ledare • Publicerad 9 december 2010

Hur går detta i hop med de urkunder som talar om att Stiftelsen Barometern, Gotas ena ägare, ska trygga konservativa och liberala ideér, kristen människosyn och näringsfrihet? Jo, förvärvet gagnar de moderata och liberala pressorgan tidningar som Gota Media äger. Tidningar behöver stabila ägare som klarar både enskilda förlustår och de investeringskrav som väntar i framtiden. Förstatidningen Barometern i Kalmar tjänar på att det finns en konkurrent som är med och delar på till exempel de i ett stort landsbygdslän höga distributionskostnaderna. Vänner av mångfald gläds också åt konkurrens såväl mellan redaktioner som opinionsbildare.

Notera hur diskussionen om ägarkoncentration nu håller på att förändras. Alternativet för många S-märkta tidningar till borgerliga ägare hade varit sotdöden. Ett höjt presstöd hade inte kompenserat fallande upplagor och krympande annonsintäkter - allra minst i en tid då tidningar utmanas av nya livsstilar och tekniska plattformar. Hade Marita Ulvskog, en gång kulturminister, drivit igenom sitt krav på förbud för ägarkoncentration hade tidningsdöden fortsatt.

Annons

Medan arbetarrörelsen lämnar sitt ägande av en tidning i en av de Småländska residensstäderna, väljer samma rörelse att gå in som ägare i en tidning i en annan Småländska residensstad. I Kalmar säljer man, I Jönköping investerar man. Investerar och investerar. Med presstödets hjälp och tillsammans med radikala ETC ska åter Smålands Folkblad, vars sista nummer utkom 1991, ges ut. Beslutet i Jönköping kommer också kort efter att tidningsjätten Herenco valt att lägga ner lilla Folkbladet (s) som givits ut i staden med en upplaga på 1800 exemplar och ett presstöd på 1,7 miljoner kronor.

Fast upplägget i Kalmar bygger emellertid på att Gota Media tar ett ekonomiskt ansvar för förlusttyngda Östra Småland. Här finns också - det ska sägas - ett visst presstödselement. Östran får i likhet med andra socialdemokratiska morgontidningar ett årligt presstöd på 13 miljoner kronor. Editionen Nyheterna i Oskarshamn får sex miljoner kronor av staten. Varken Smålandsposten och Barometern erhåller något driftsstöd.

Men i Jönköping är det förlaget vänsterförlaget ETC som ska finansierara Smålands-Folkblad, via presstöd. I stad efter stad lanserar ETC likartade tidningar med tämligen gemensamt upplägg. I Kalmar är ju tanken att Barometern och Östran ska bestå som separata tidningar.

Den affärsman som lyckas få 1?500 personer att betala 350 kronor var kan nämligen kamma hem motsvarande 1?500 kronor per prenumerant i presstöd. Detta är bakgrunden till att så kallade lågfrekventa tidningar ges ut i alltfler städer. Det låga kravet på prenumeranter möjliggjorde också för nationaldemokraternas tidning Nationell idag att lyfta statligt presstöd. Presstödet kan som avgångne ledamoten i Presstödsnämnden, tidskriften Fokus chefredaktör, Martin Ahlquist konstaterade plockas ut hur många gånger som helt för ungefär samma produkt. Det var inte riktigt tanken med det system som skulle säkra mångfald och konkurrens.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons