Annons

Och vem efter Demirok?

Frågan om den förmodade framtida centerledaren Muharrem Demiroks två misshandelsdomar är rätt tröttsam på flera plan. För det första är det ingen egentlig fråga såsom en del journalister formulerar den, om huruvida det är ”möjligt” för honom att vara partiledare med det bagaget. Det är inte upp till någon annan än partiets delegater på extrastämman att avgöra det och de kommer naturligtvis att strunta i det.
Ledaren • Publicerad 11 januari 2023 • Uppdaterad 12 januari 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Sedan är det ändå rätt långt tillbaka i tiden. Det är inte som att han sprungit runt och skallat folk under sin tid i partiledningen.

Men han är faktiskt också rätt tröttsam själv, Demirok. Trodde han verkligen att en sådan sak aldrig skulle komma upp till ytan? Att han skulle klara sig undan frågor om det bara han låtsades som om domarna inte fanns? Sådant slutade rikspolitiker med för decennier sedan. Att man lägger upp sådana saker på bordet direkt och inte väntar tills man vet att det ändå kommer komma ut, är numera lika självklart som att borsta tänderna på morgonen.

Foto: Anders Wiklund/TT
Annons

Hur som helst, det lär inte ligga honom i fatet när han blivit vald. Det gör däremot det som flera inklusive valberedningen anser vara till hans fördel, och det är att han kommer föra vidare det politiska arvet från Annie Lööf.

Demirok har arbetat nära Lööf i flera år och är tätt förbunden med den doktrin som fjärmat partiet från borgerligheten och i praktiken satt det i Socialdemokraternas knä. Den knut som heter Sverigedemokraterna kommer vara lika hård och omöjlig för ett Demirokskt parti som för ett Lööfskt. Han understryker det gärna själv: ”Vårt avståndstagande till SD är inte ett Annie Lööf-projekt, det är en värderingsfråga för oss.”

”Den knut som heter Sverigedemokraterna kommer vara lika hård och omöjlig för ett Demirokskt parti som för ett Lööfskt.”

Vilket inte innebär något annat än att partiets ökenvandring kommer att fortsätta. Hur inkännande och kommunikativ Demirok än må vara. ”Den breda mitten” är lika smal för honom som för Annie Lööf. Det är de två och deras partifalang som får plats där, övriga är inte intresserade.

Demirok lyckas säkert blåsa liv i olika arbetsgrupper. Kanske får partiet till och med en liten skjuts i opinionen till följd av partiledarbytet. Men det som betyder något för det långsiktiga väljarstödet är fortfarande förhållandet till Sverigedemokraterna, borgerligheten och den verklighetsuppfattning som Tidöavtalet vilar på.

Demirok är ingen förnyare i det avgörande avseendet. Han har åtminstone inte begärt mandat till att vara det.

Grundtipset är att Centern kommer att genomgå samma psykologiska transformationsfas som Moderaterna. Det vill säga man tvingas genomlida konvulsionerna av ännu ett partiledarbyte innan man förmår landa mentalt i den verklighet som innebär samarbete med Sverigedemokraterna. Muharrem Demirok blir Centerns Anna Kinberg Batra - med skillnaden att Kinberg Batra faktiskt försökte öppna för Sverigedemokraterna.

Därefter förklarar den nya partiledaren att det minsann är pragmatismen som utgör Centerns värdegrund. Och att det innebär att man kan samarbeta med alla, så länge man utverkar centerpolitik.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons