Annons

Olönsamt utspel om löner

Ledare • Publicerad 24 mars 2012

Centerpartiets kräftgång vänds inte med enstaka utspel, menar partiledaren Annie Lööf i en intervju i onsdagens DN. I torsdags kom ändå ett utspel från partiet om sänkta ingångslöner. Tidigare har Folkpartiet propsat på sänkta ingångslöner för ungdomar i syfte att minska ungdomsarbetslösheten. Centerpartiet har dragit den idén ett steg längre och vill se sänkta ingångslöner för fler grupper som har svårt att få arbete. Det är inte bara taktlöst i förhållande till Lööfs vilja att vända trenden av låga opinionssiffror, utan även för att lönefrågan inte ligger på politikernas bord.

Löner bestäms i förhandlingar mellan företrädare för arbetsgivare och arbetstagare. Centerpartiets utspel blir ett inspel i den pågående avtalsrörelsen, vilket bland annat LO kritiserar. Hård kritik kommer även från borgerliga regeringspartier. Ordförande i arbetsmarknadsutskottet, Tomas Tobé (M), hänvisar till att löner är en fråga för arbetsmarknadens parter och gör klart att den borgerliga alliansens politik aldrig kommer att handla om sänkta löner.

Annons

Fastän politiker är maktlösa i lönefrågan positionerar de sig gärna i den. Lön är ersättning för arbete. Med andra ord handlar frågan om jobben, som i och med stor arbetslöshetsproblematik innehar ställningen som Sveriges viktigaste politiska fråga.

Sänkt ingångslön är en lägre tröskel i dörren till anställning. Det blir mer attraktivt för arbetsgivare att anställa personer med låg utbildning och avsaknad av erfarenhet. Det kan alltså vara en möjlighet för fler att få jobb. Det är inte en fråga om diskriminering av vissa grupper, då det är befogat att lönen sätts i relation till erfarenhet och kompetens. Problematiken med låga ingångslöner är att många riskerar att fastna på ingångsnivån. Inom flera branscher med starka kollektivavtal är möjligheten till ökad lön i och med utveckling och ökad erfarenhet dessvärre inte alltid så stor.

Arbetstagarnas ekonomiska situation hänger utöver lön samman med bland annat skatt. Alliansens jobbskatteavdrag är en reform som har gett mer pengar i plånboken. Lägre lön däremot minskar hushållens köpkraft och kan ha negativ inverkan på samhällsekonomin som helhet. Det måste dock vägas mot förlusten av att en stor del av den arbetsföra befolkningen saknar jobb.

Orsakerna till arbetslöshet har emellertid inte bara att göra med lönenivåerna. Arbetsgivare anställer till exempel sällan någon som saknar fullständiga grundskolebetyg och gymnasieutbildning. Förbättrad skola är av högsta prioritet. Märkligt nog gör Centerpartiet istället utspel i lönefrågan, som de inte kan besluta i. Politiker bör ägna sig åt faktiska åtgärder, snarare än lobbyverksamhet.

Amelie Langby
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons