Annons

Orwell eller demokrati 2022?

Plötsligt ändrar sig Facebook igen. Grundaren Mark Zuckerberg annonserar att man trots allt skall göra som Twitter och överpröva innehållet i Donald Trumps inlägg. Tidigare, bara för några veckor sedan, förklarade Zuckerberg - apropå just Twitter - att hans plattform minsann inte skulle vara någon slags överdomare för vad som var sant och falskt.
Ledare • Publicerad 28 juni 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Men det var innan George Floyd-protesterna hade gått i dårspiral och fått även de mer sansade att tappa fattningen. Plötsligt vände vinden till kuling i rakt riktning mot yttrandefriheten. Den nya Facebook-policyn handlar inte bara om Trump. Även annat, lite vad som helst som verkar "hatiskt", skall falla offer för sopkvasten. Företaget har nämligen fått "feedback" från "människorättsorganisationer" meddelade Zuckerberg.

Men verkligheten är att det framför allt är ett växande antal stora annonsörer som fått denna feedback, sannolikt både från aktivister utifrån och från aktivisternas ideologiska kusiner inne på de egna marknadsavdelningarna. Sådana som The North Face, Patagonia och Ben & Jerry har förklarat att de tänker bojkotta Facebook eftersom plattformen tänkt ha den där relativt öppna inställningen till vad som får uttryckas. Sådant är inte fashionabelt i tider när filmer och teveprogram slutar sändas för att någon kan bli kränkt, minnesmärken skall bort och folk får lämna sina jobb för tio år gamla skämt.

Annons

Bland "människorättsorganisationer" hittar vi med full sannolikhet Black lives matter. Denna vänsterorganisation har ju lyckats hamna på den kanske kraftigaste opinionsvågen i modern historia. En våg som med hittills oförminskad styrka fortsätter slå mot allt som tidigare stod i vägen för intersektionell offerideologi och censuranda. Ambitionen att belysa en påstådd strukturell rasism inom amerikanskt polisväsende passerades snabbt till förmån för en allmän orwellsk omdaning av hela den västerländska kulturen. Och vågen växer i styrka allteftersom allt färre vågar säga emot.

Foto: Mark Lennihan

Att åsikter fritt skall brytas i lugn och ro och med respekt för motparten är en bärande del av den där för många så förhatliga västerländska kulturen. Det är ett villkor för en fungerande demokrati och har med sina fel och brister fungerat bra fram till i dag. Men fram till i går hade vi inte sociala medier och ett oligopol av high tech-jättar som en ovillkorlig del av offentlighetens infrastruktur. Vi hade inte ansvarsfrihet och godtycklighet i den här infrastrukturens makthavarskikt.

Med gummibegreppet "hat" och godtyckesbedömningar av vad Trump och följaktligen andra republikanska kandidater har att säga snedvrids förstås de politiska spelvillkoren. Vänsterns orwellianer ges definitionsföreträde av vad som får sägas och följaktligen undergrävs möjligheten för medborgarna att fatta ett fullt informerat beslut innan de går till valurnorna.

En ny påverkansekologi är i kraft i USA. Akademiker göder extrema idéer på ideologiskt homogena universitet och producerar renläriga aktivister snarare än reflekterande medborgare. Aktivister tar en position på sociala medier och i den digitala världen i stort som de förut inte haft inom offentligheten och angriper företag i flock. Dessa skräms till renlärighetsbevis i form av avbokningar (så kallad cancel culture) och till exempel just indragna annonser till fenomen som aktivisterna inte gillar; fenomenen som har med fri debatt att göra. Facebook har blivit skrämt i andra led. Allt inom juridiskt oklanderliga ramar.

Det här är USA men det berör förstås oss i Sverige ändå. Dels för att high tech-företagens beslut slår internationellt. Men också för att den amerikanska utvecklingen förr eller senare når oss i ungefär samma form. Det tog bara dagar efter Floyds död innan aktivister i princip utropade Sverige till amerikansk delstat med exakt samma sociopolitiska problem.

Om två år är det valrörelse i Sverige. Hur kommer villkoren se ut om den här utvecklingen får fortsätta? Vad kommer anses vara lämpligt och olämpligt att tycka och säga? Kommer opinionsbildningen på sociala medier - en allt större nödvändig del av partiernas fokus - att kunna ske på lika villkor? Kommer det klassas som "hatiskt" att kritisera uppfattningen att Sverige genomsyras av strukturell rasism? Redan idag skall man passa sig om man påstår att det finns två kön. Kommer journalister klara av att hålla objektiva huvuden kalla under två år av orwellsk samhällsatmosfär?

Den där vågen måste stoppas och det sker bara om folk säger ifrån. I annat fall - välkommen till en krackelerande demokrati.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons