Annons

Osolidariska antroposofer

Om antroposoferna är beredda att vaccinera sina djur, varför då inte också vaccinera sina barn? Valet borde inte vara så svårt. Om de nu inte anser att djur är mer skyddsvärda än människor.
Ledare • Publicerad 17 juli 2012

De flesta har kommit i kontakt med varor producerade med biodynamiska metoder. Metoder utvecklade efter föredrag som hölls av antroposofins grundare Rudolf Steiner på 1920-talet. Det ligger i tiden att efterfråga varor fria från kemikalier, precis som det ligger i tiden att sträva efter det "naturliga”. Få kanske tänker på att sjukdomar som härjar fritt också är en del av naturen.

Den biodynamiska odlingen har en hel del gemensamt med ekologisk odling, praktiskt såväl som idémässigt. Men antroposofin är en andevetenskaplig rörelse, där kosmiska krafter finns med i bilden.

Annons

Det biodynamiska regelverket (Demeter) är mycket riktigt restriktivt när det kommer till behandling av sjukdomar och vaccinering av djur. Men det finns undantag. När en sjukdom sprids i en begränsad grupp eller i ett begränsat geografiskt område är vaccinering tillåten.

Jämförelsen tål att göras. För nu stiger antalet fall av röda hund i den antroposofiska rörelsens centrum, Järnaområdet utanför Södertälje. Före midsommar rörde det sig om 12 fall. Nyligen rapporterade Smittskyddsinstitutet att antalet är uppe i 32. När sjukdomen väl har fått fäste så smittar den också lätt, och drabbar till slut alla som inte är vaccinerade.

Det torde alltså finnas skäl för antroposoferna att tänka över sin rigida hållning. Den höga vaccinationsgraden i Sverige, som Smålandsposten skriver om i dag, har räddat dem från barnsjukdomar. Men i dag reser människor i större omfattning än tidigare, vilket ökar risken för smittspridning. Man kan säga att deras filosofi fungerar för en liten grupp, men inte samhället i stort.

Röda hund anses som en slags naturlig kris för ett barn, enligt antroposoferna. Och så allvarlig är heller inte sjukdomen för barn, om man inte räknar barn som väntar på att födas. Om gravida kvinnor smittas under första hälften av graviditeten leder det ofta till allvarliga fosterskador. Viljan att sträva efter det "naturliga" gör också att antroposoferna utsätter sig själva, sina barn och omgivningen för risker.

Om man filtrerar antroposofernas livsstil genom Kants kategoriska imperativ förstår man hur ohållbar den är. Moralens högsta princip, som den kallats, lyder så här: "Handla endast efter den maxim genom vilken du tillika kan vilja att den blir en allmän lag". Om den antroposofiska rörelsen växte och fler, eller alla, anammade deras inställning till vaccinering skulle barnsjukdomarna åter få fäste i Sverige, och med dem död och lidande.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons