Annons

Överskuggade reformer

Regeringen presenterade igår nya satsningar i kampen mot narkotikan, men statsministerns intervju stal showen.
Publicerad 15 augusti 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Bland annat skall Brottsförebyggande rådet få göra en gedigen kartläggning av drogmarknaden, man ska också förnya ADT-strategin som löper ut nästa år. ADT står för alkohol, droger och tobak och innehåller metoder och mål i syfte att minska konsumtionen av de tre ruskategorierna. Problemet är nämligen att bara alkoholen och tobaken har minskat i popularitet.

Foto: Anders Wiklund/TT

Förslagen från regeringen var märkbart vaga. Ett strategidokument som ändå skulle uppdateras är inte nog för att kalla till presskonferens. Förslaget om ändringar i postlagen var det mest konkreta. I dag har anställda inom posthantering tystnadsplikt vilket innebär att de inte får anmäla om de misstänker att försändelser kan innehålla farligt gods. Denna tystnadsplikt vill regeringen ta bort.

Annons

Det bästa utspelet var försäkran om att regeringen inte kommer att röra sig mot en legalisering av någon narkotikaklassad substans. Det är ett viktigt besked i en alltmer drogliberal samtid.

Ministararna Mikael Damberg (S) och Lena Hallengren (S) som presenterade förslagen överskuggades dock av sin statsminister. Stefan Löfven intervjuades dagen innan av Dagens Nyheter och försökte göra narkotikaanvändning till en klassfråga.

Han sade sig veta att den största konsumtionen av droger sker i välbärgade områden som Danderyd och Djursholm och att det inte skulle förvåna honom om personerna som bor där ser ned på områden som präglas av knarkrelaterade gänguppgörelser. Han konstaterade också att ”skillnaden i förväntad livslängd mellan Danderyd och Vårby Gård är 18 år.”

Det är två saker som behöver redas ut i dessa påståenden. För det första bygger uppgiften om drogvanor på en undersökning från 2018 av ungas användning. Den visade att var femte tonårskille i Danderyd har testat droger, vilket var högst i Stockholmsområdet. Undersökningen utelämnade alltså vuxnas drogvanor trots att de är en mycket större grupp än tonåringar.

För det andra utelämnade statsministern flera faktorer, som utbildningsnivå, som krävs för att få fram att det skulle skilja 18 år i förväntad livslängd mellan de angivna orterna. I en rak jämförelse mellan högsta och lägsta medellivslängd i Stockholmsområdet är skillnaden drygt fyra år.

Statsministern har dock rätt i en sak. Om de som köper droger förstår att de bidrar till mord, utsatthet och lidande så kan nog droganvändandet minska. Medveten konsumtion har blivit en ledstjärna för många och i arbetet för att få unga att avstå från drogdebut lär en sådan kommunikation kunna vara framgångsrik.

Att varna och förmana leder sällan till framgång bland ungdomar. Det påmindes man om under presskonferensens frågestund när en journalist frågade de två statsråden om de själva provat droger någon gång. Den fnissiga stämningen kring att testa droger letade sig ända in till Rosenbad, men ministrarna höll sig för goda för att dras med. Förhoppningsvis kan en ökad ansvarskänsla spridas därifrån till ungdomar som ställs inför potentiellt livsförstörande vägval.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons