Annons

På rätt spår i Sälen

Intresset är större än någonsin för Folk och försvars rikskonferens i Sälen. Arbetsplatserna för journalister på plats räcker inte till och det pålyses att läktaren i konferenslokalen endast får användas av press.
Ledare • Publicerad 8 januari 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Ett stalltips är dock att varken några klavertramp eller några stora konflikter kommer att ge presskåren något arbete.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och socialdemokraternas Magdalena Andersson sida vid sida  med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Statsminister Ulf Kristersson (M) och socialdemokraternas Magdalena Andersson sida vid sida med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.Foto: Henrik Montgomery/TT

När ett krig pågår i närområdet är samförstånd viktigare än symbolisk konflikt. Under svenska ordförandeskap i EU brukar någon form av borgfred råda mellan opposition och regering. Den nya försvarsberedningen har just haft sitt första trevande möte och analysen har knappt kommit i gång. Stridsyxan är således rejält nedgrävd.

Annons

Det hindrar inte att närmast symboliska konfliktfrågor lyfts fram. Sådan är politikens natur. Socialdemokraternas Magdalena Andersson föreslog i sitt tal på konferensen en nordisk kommission bestående av parlamentariker från samtliga länder som ska forma en slags nordisk försvarsberedning.

I det nordiska samarbetet har också - kanske mer trots, än på grund av socialdemokratisk vilja – säkerhetsfrågor lyfts fram mer och mer. Även om försvarssamarbetet legat utanför Nordiska rådet i Nordefco.

Men till bilden hör att Nato har en gemensam försvarsberedning och kommissionen framstår mer som en politisk symbolfråga för att stärka Natoförankringen i det egna partiet än som en signal från Sverige om att medlemskapet är på allvar. Fel tänkt blir den en byråkratisk överbyggnad inom Nato.

Sett i de senaste årens perspektiv råder dock ingen konflikt värd namnet. Åter präglas Sverige av säkerhetspolitiskt samförstånd som under större delen av efterkrigstiden. Det råder enighet om att försvarsbudgeten ska upp till två procent av BNP. Det råder enighet om Nato. Även oppositionsledaren betonar den svenska försvarsindustrins betydelse, rimligen väl medveten om kommande export av krigsmateriel leder till nya etiska debatter.

Och när statsminister Ulf Kristersson betonar att Sverige ska vara en ambitiös medlem i Nato som kan ta delta i för försvarsalliansens luftövervakning över Baltikum är den tidigare försvarsministern Peter Hultqvist snabb med att påminna om att idén minsann var hans.

Mycket möjligt. Men Ulf Kristerssons betonade något viktigt i sitt anförande. Att det inte går att betrakta Nato som något som finns ”för Sverige” utan att Sverige också måste bidra till säkerhet för alla medlemmar.

”Där finns den moraliska dimensionen av försvarsalliansen som bör betonas. Säkerhet är inte bara något för oss. Utan också för våra grannar.”

Där finns den moraliska dimensionen av försvarsalliansen som bör betonas. Säkerhet är inte bara något för oss. Utan också för våra grannar.

Den moraliska dimensionen i vår tids säkerhetsutmaningar är också tydlig. Att inte stötta Ukraina tillräckligt är att låta det onda vinna över det goda. Och som flera talare underströk innebär är varje framgång för Ryssland också en signal till världens auktoritära stater att överträdelser och brott mot den liberala och regelbaserade världsordningen lönar sig.

Martin Tunström på plats i Sälen
Martin Tunström på plats i SälenFoto: PJ Anders Linder

Det svenska samförståndet lär prövas med ett krig som ser ut att bli långvarigt.

Det är också lättare att komma överens om BNP-nivåer än om den kommande finansieringen av försvaret. Peter Hultqvist meddelade på söndagen att Socialdemokraterna redan fört in frågan om en beredskapsskatt i försvarsberedningen. Att beredningen ska diskutera skatter och budgetavvägningar låter kanske inte som den allra bästa idén.

Men om konflikterna om säkerhets och försvarspolitiken inte är större än så när ett krig pågår i närområdet får man nog säga att allvaret framkallar det allra bästa i de svenska partierna.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons