Annons

Partierna måste förhålla sig till omvärlden

Igår skedde ett märkligt utspel då utrikesministern och finansministern kallade till presskonferens på Rosenbad. Carl Bildt och Anders Borg meddelade att det utrikespolitiska läget är det allvarligaste sedan kalla kriget. Nästa mandatperiod kommer att påverkas av svårigheter som uppstår bortom Sveriges gränser.
Ledare • Publicerad 20 augusti 2014

Det handlar dels om att sviktande efterfrågan på svenska varor kan leda till sämre tillväxt än beräknat. Men Finansministern bekräftade också ökade kostnader för flyktingmottagande på mer än elva miljarder årligen under nästa mandatperiod. Ingen vet om det slutar där. Få tecken tyder på att världen går mot mer fred och färre flyktingar.

Den outtalade slutsatsen av presskonferensen var att Sverige behöver en regering som kan klara av turbulenta kommande år. Självklart var presskonferensen ett inspel i den pågående valrörelsen. Kritiken från vänster menade att Bildt och Borg spelade på människors oro för vad som sker i omvärlden.

Annons

Frågan är vad som skulle vara alternativet? Omvärlden finns på riktigt, och nästa mandatperiod kommer att präglas av utmaningar större än vad vi sett på länge. Det kan varken regering eller opposition sticka under stol med. Väljarna har rätt att få veta hur alternativen ser ut. Regeringen har berättat och det enda som gör det till ett tjuvnyp är om det visar sig att de rödgröna inte har något svar.

MATHIAS BRED

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons