Annons

Partiernas kamp om Värnamo

KD-ledaren har bättre svar på Värnamos problem.
Publicerad 10 december 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Värnamoliberalismen var måltavlan när Kristdemokraternas Ebba Busch igår höll sitt jultal. Den som inte vet vad Värnamoliberalismen är behöver inte skämmas. Ordet är konstruerat av Centerpartiets partiledare Annie Lööf för att beskriva de värderingar som format henne och hennes politiska projekt.

Det är lätt att fastna i att detta skulle röra sig om ytlig positionering två mediala partiledare emellan. Jultalet handlade om att förklara en ideologisk skillnad mellan partierna, då fick de ideologiska likheterna stå tillbaka för stunden.

Kristdemokraten Ebba Busch gav sin syn på Värnamos problem i sitt jultal.
Kristdemokraten Ebba Busch gav sin syn på Värnamos problem i sitt jultal.Foto: Simon Rehnström/SvD/TT
Annons

Buschs spaning bygger på en djupare analys. Utgångspunkten var rapporterna om den grova gängbrottslighet som slagit rot i Värnamo och som slår undan benen för den personliga friheten för många. Det handlar om småföretagare som inte kan etablera sig ordentligt på grund av inofficiella maktstrukturer, det handlar om människor som begränsas genom otrygghet och rädsla för att utsättas för brott. Gängbrottsligheten har kommit att överskugga saker som gynnsamt företagsklimat, både i Värnamo och i Sverige som helhet.

KD-ledaren konstaterade att liberaler inte har ett svar när verkligheten knackar på. Fri marknad leder inte automatiskt till större frihet för den enskilde, en liberal lagstiftning är inte nog för att människor skall få del av friheten. Som politiker måste man erkänna att kultur spelar roll. De som tror på, och lever efter liberala principer gör det för att de fostrats till, eller omfamnat, det.

Poängen med att positionera sig mot Värnamoliberalismen är att det visar på hur positiva reformer måste kombineras med realistiska förväntningar på verkligheten och människokännedom. Här erbjuder Kristdemokraternas borgerliga linje något som saknas hos Centerpartiet om det inte ser till att omfamna det. Och det handlar om den grundläggande samsyn som byggts upp genom århundraden. Det är en enorm tillgång för samhället och staten men den har visat sig vara skörare än många inom politiken trott.

Kristdemokraternas ledare pekade på detta märkliga år som ett exempel på hur ytligare meningsskillnader smält undan för att avslöja en känsla av gemenskap och samarbete. Så brukar det se ut i kristider. Men med en realistisk människosyn i politiken kan man se till att det inte glöms bort även när börsen och livet i allmänhet tuffar på.

Budskapet är således att Kristdemokraternas politik har bättre förutsättningar att lösa situationer som den som uppstått i Värnamo och så många andra orter i vårt land. Och det är svårt att inte ge Ebba Busch rätt. Hennes parti har varit tidigt ute i frågor som rör problematiken kring lag och ordning.

Liberaliseringar av arbetsmarknaden och respekt för offentliga medel behövs för att Sverige skall vara i gott skick och konkurrenskraftigt, men just nu är andra frågor mer angelägna för att människor skall ha möjlighet att ta vara på sin frihet.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons