Annons
Ledare • Publicerad 31 januari 2006

TURERNA KRING Växjöhem höll på att utvecklas till den valfråga som den borgerliga alliansen i residensstaden väntade på. Att inleda en valrörelse med att kunna peka på "enpartikulturen" i kommunen hade varit en dröm. När folkpartiet krävde en extra bolagsstämma och när vänsterpartiet inte ställde upp som något lydigt stödparti bakom de tysta socialdemokraterna fanns dock ingen möjlighet för Hjalmarsson att stanna kvar på posten, sedan kommunalrådet Carl-Olof Bengtsson dessutom uppmanat honom att avgå.

Grundproblemet som politikerna så sällan talar om är inte om det är rätt eller fel person som sitter på styrelseordförandeposten i det kommunala jättebolaget. Politiskt betraktas styrelseposterna i de kommunala bolagen som vilka uppgifter som helst för förtroendevalda. Så är det emellertid inte. I en nämnd som byggnadsnämnden, skall den förtroendevalda arbeta efter sina ideologiska värderingar. En socialdemokrat agerar kanske för att allmännyttan skall byggas ut. På den borgerliga kanten föreslås istället att privata hyresvärdar släpps in på marknaden.

Annons

MEN VÄXJÖHEM är ett aktiebolag och lyder således under aktiebolagslagen. Även om ledamöterna där agerar utifrån ägarnas riktlinjer är det fel plats att bedriva politik i styrelserummet. Ledamöterna skall enligt lagen se till bolagets bästa - en moderat har således svårt att driva politik i styrelsen efter sina värderingar om det går stick i stäv med bolagets intressen. Det är upplagt för intressekonflikter när den politiska världen möter den affärsmässiga, när olika kulturer skilda från varandra möts.

Om tanken ursprungligen var att Växjöhem skulle erbjuda bostäder till resurssvaga hushåll är bolaget i dag det överlägset största i Växjö utan jämförelse. Hyresmarknaden i Växjö består helt enkelt av Växjöhem och de andra allmännyttiga bolagen. Det problemet är väl värt att uppmärksamma under ett valår. Växjöhem bör vara i debattens centrum även efter avgången.

Martin Tunström

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons