unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Polisen nästa offer?

I onsdags skrev vi med allvarsam ironi att det nog var en tidsfråga innan krav skulle resas på att statyer av Carl von Linné skulle plockas bort i Sverige. Detta som en följd av den identitetspolitiska kuling som nu drabbat först USA och direkt efteråt Europa. Knappt hade punkt satts för texten innan just detta hände. Svenska Black lives matter-företrädare vill ha bort statyer av Linné.
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det är uppenbart att skeendet har drag av politisk domino: det som krävs av identitetspolitiker i USA upprepas av dess meningsfränder hos oss. Därför är det värt att hålla ögonen på vad som kan bli nästa ideologiska bytesdjur, nämligen polisen.

Foto: Ben Rothstein

I USA skallar nu på fullt allvar kraven på att polisen skall monteras ned eller åtminstone dräneras på finansiering. Och på flera håll hörsammas det faktiskt av vänsterdominerade beslutsorgan. Men inte bara det: polis skall över huvud taget inte framställas i positiv dager. För några dagar sedan skrev kollegan Alyssa Rosenberg i inflytelserika The Washington Post att alla filmer och teveserier där poliser var ”de goda” borde läggas på is.

Och något dygn efter meddelade Paramount Network att realityserien ”Cops” läggs ned efter trettiotvå säsonger. ”Live PD”, en liknande serie, har fått åtminstone tillfälligt sändningsstopp.

I torsdags kom så budet från Nent Group som sänder ”Cops” i TV3, TV6 och TV10 att serien inte kommer sändas mer i Sverige heller.

Det är alltså fråga om ett slags dokumentärer där polisen följs i sin vardag. Det är inte ens dramatisering. Men hur många planerade dramafilmer och underhållningsserier som nu skrotas för att det inte är politiskt korrekt med ”goda” poliser vet vi inte. Hur många svenska manusförfattare känner vart vindarna blåser och börjar nu istället fila på skurkpoliser som misshandlar folk för att de tycker att det är kul?

Svensk polis hör inte bara till den i resurser mätt mest eftersatta i västvärlden. Den är med stor sannolikhet också den mjukaste, snällaste mest inkännande och minst våldsbenägna i världen. Så pass att man faktiskt kan argumentera för det är det som är problemet snarare än motsatsen.

Men vänstern har aldrig gillat polisen. Kändisar som Kakan Hermansson och Zara Larsson har utan att darra på manschetten torgfört det amerikanska slagordet ”ACAB”, i ungefärlig (snäll) svensk översättning ”alla poliser är skitstövlar”. Företrädare för Miljöpartiet och Vänsterpartiet tar instinktivt parti mot polisen så fort det reses anklagelser om övervåld i samband med någon ”protest” oavsett om det är Attac, Reclaim the street eller vilken trendigt artistnamn de svarta huvorna för tillfället agerar under.

Hur länge dröjer det nu innan en påstått systematisk rasism inom svensk polis skall motivera resursnedskärningar och rentvätt av filmer där de är på det godas sida?

Låt inte den där dominobrickan slå till här. Stöd svensk polis.