Annons

Politisk prövning

Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Växjö kommer att dra till sig blickar från kommunpolitiker, jurister och journalister kommande veckor. Kammaråklagaren Kennert Andersson har nämligen fattat det mycket ovanliga beslutet att åtala två nämndordförande från Småländska kommuner för arbetsmiljöbrott.
Ledare • Publicerad 18 oktober 2010

Så sent som under förra veckan konstaterades på denna sida att det vore osannolikt att en nämndordförande med ansvar för ett stort budgetunderskott efter revisorernas hörande skulle komma att stämmas av kommunen. Tanken på ett personligt skadeståndsansvar är passé, i praktiken, medan den spelar en roll i lagstiftningen med rötterna i 1800-talet.

Då uttrycktes ett personligt juridiskt ansvar också inför skattebetalarna. Men åtalen mot politiska nämndledamöter har inte upphört, bara ändrat karaktär. Det är inte ekonomisk vårdslöshet som 2010 tvingar en nämndordförande till tingsrätten, utan arbetsmiljöbrott, beslut om utskänkningstillstånd eller helt enkelt "fel" åsikt.

Annons

Homo- ombudsmannen som sedan slogs smaman med Jäömo och DO - hade vad det senaste uppräknade fallet det bristande omdömet att ställa en Kd-politiker i Umeå inför skranket för att den enligt statens företrädare röstat fel. Hon friades, föga förvånande. Politiker från Älmhult åtalades för att ha beviljat serveringstillstånd utan stöd i lag. Kennert Anderssons två separata pilotfall har sin bakgrund i att skolelever i Nybro och Vimmerby drabbats av allvarliga olyckor under undervisningstiden. Att politikerna delegerat arbetsmiljöansvaret till tjänstemän räcker inte, menar åklagaren, som slår fast att ordföranden också måste kontrollera att beslutade åtgärder blir utförda. En prövning kan naturligtvis välkomnas: ansvarbitar måste vara klarlagda och tydliga.

I det juridiska perspektivet är processen mycket intressant. Här söks det juridiska ansvaret allra högst upp organisationen. En fällande dom får naturligtvis konsekvenser för kommuner och förändrar också uppdragen för ordföranden i nämnder. Hur attraktiva blir med ny praxis till exempel uppdrag i socialnämnd eller barn- och utbildningsnämnder framledes?

Vi kan se konturerna av en ny rättslig sfär där frågor som en gång kunde leda till åtal och rättegång i dag är uteslutna från rättslig prövning, medan andra frågor blir allt mer juridiskt viktiga. Nämndordförandens ansvar mot personal och elever stärks, medan påstådd judikalisering av samhället till trots, medan kommunalt lag- domstolstrots, vårdslöshet med skattepengar eller oförmåga att uppfylla åtaganden gentemot medborgarna faller utanför juridiken. Där är rättsligt sett ansvaret hos såväl politiker som förvaltning minimalt.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons