Annons

Praktik som huvudsak eller komplement

När Saab i Trollhättan skulle återanställa tidigare anställd personal tackade var tredje nej. Det går naturligtvis att istället säga att erbjudandet för två av tre var synnerligen välkommet eftersom de tackade jag.
Ledare • Publicerad 19 augusti 2010

Men många hade fått nya jobb eller deltog i utbildningar. Metalls egen unika arbetsförmedling i staden kan också ha underlättat matchningen till nya jobb. Den nattsvarta skildringen av arbetsmarknaden i de norra delarna av Göta älvdalen visade sig alltså inte vara helt korrekt utan var i ett starkt behov av nyansering.

Stora varsel får också större rubriker än mindre och återkommande nyanställningar. Regioner som klarar chocker blir sällan uppmärksammade, medan krisstäder belönas med paket och åtgärder. Långsiktiga satsningar på företagsklimat, utbildning och stimulanser för arbete blir också i arbetsmarknadspolitiskt hänseende mindre intressanta än snabba politiska satsningar på utbildningsplatser och praktik. Som dessutom intressant nog av de två största partierna presenteras i valrörelsen.

Annons

I går av moderaterna som ett jobbpaket. För en vecka sedan var det socialdemokraterna som intressant nog efter att ha anklagat regeringen för passivitet inte själva var mer aktiva och fantasifulla än att de föreslog praktikplatser, resurser till Komvux och pengar till folkhögskolor. När moderaterna gör ungefär samma sak får i vart fall Sahlin och Östros problem: Kvar i den socialdemokratiska jobbpolitiken som unikt innehåll är nu bara en statlig riskkapitalfond - som tycks kompensera införandet av en förmögenhetsskatt - och ospecificerade gröna jobb till långtidsarbetslösa. Mer än så presenterade inte partiet som alltid hävdat att den fulla sysselsättningen är den centrala politiska ambitionen. Och praktikplatser, Komvux och folkhögskolor är ord även i den moderata jobbpolitiken, dock inte överordnade begrepp som Rot, Rut och jobbskatteavdrag

Moderaternas paket å sin sida har andra inslag som mer går ut på att uppmuntra anställningar. Det gäller den fortsatta rabatten på arbetsgivaravgifter för ungdomar, ett förstärkt särskilt anställningsstöd för ungdomar och nya resurser till coaching på arbetsmarknaden. Det senare kritiserades hårt. Men nog kan förmedlingen av arbeten bli bättre i Sverige. Metalls uppmärksammade initiativ i Trollhättan var möjligen inte välkommet för arbetsmarknadsbyråkrater, men säkerligen för Saabanställda.

Moderaterna må ha accepterat att arbetsmarknadspolitiska åtgärder är nödvändiga - och raljansen mot satsningarna är borta. Även moderaternas arbetsmarknadspolitiska åtgärder är delvis osäkra. Men om socialdemokraternas praktikplatser trycks vara huvudsaken i partiets arbetsmarknadspolitik tycks de i den bredare moderata arbetslinjen mer vara ett komplement.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons