Annons

Processad mat ett problem

När Nordiska rådet tidigare i år kom ut med de nordiska näringsrekommendationerna 2023 så sammanfattade de dem såhär: En växtbaserad kost med frukt och grönt, råvaror och fullkorn. Fisk, nötter och mjölkprodukter med låg fetthalt. Det som skulle begränsas var rött kött och kyckling. Men framförallt processat kött, alkohol och processad mat. Dessa rekommendationer försvann dock i den svenska mediebevakningen. Istället betonades den klimatanpassade kosten.
Ledare • Publicerad 28 december 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Ett av huvudproblemen med detta är att en vegetarisk kost för många betyder ett ökat intag av processad mat. Många av de vegetariska alternativen är ultraprocessade köttsubstitut. Att både förespråka ett ökat intag av råvaror men samtidigt dra ned på köttkonsumtionen kan därför bli svårt att efterleva utifrån hur svenskar vanligtvis äter.

I april 2023 publicerades den norska boken “Barnematrevolusjonen”. Den är skriven av Maja Skogstad, som har en master i hälsovetenskap och som jobbar för att sprida kunskap om skadliga effekter från alltför processad mat. Framförallt när det gäller mat som vi ger till småbarn. Hennes bok presenterar statistik på att över 50 procent av maten som handlas i Norge är processad och att detta påverkar hälsan negativt.

Foto: Gunnar Lundmark/Svd/TT
Annons

Sverige är inte så mycket bättre. För några år sedan kom det ut en studie som visar att svenskar äter mest ultraprocessad mat i Europa. Skogstad skriver i boken att forskningen på processad mat är relativt ny. Vi står inför ett paradigmskifte där vi mer och mer börjar inse de negativa konsekvenserna av en del av maten vi äter. Hennes råd kan sammanfattas till: Ät mer råvaror och minska ultraprocessad mat. Detta står i linje med de nordiska näringsrekommendationerna, med skillnaden att Skogstad framhåller vikten av att få näring från animaliska produkter snarare än mat med tillsatta näringsämnen då kroppen inte tar upp detta lika bra.

”Många av de vegetariska alternativen är ultraprocessade köttsubstitut”

Vad är då processad mat? Hur “processad” maten är avgörs av hur mycket maten behandlats på fabriken innan den skickas ut. En del barnmat hettas till exempel upp i höga temperaturer för att säkerställa garantin, vilket gör att flera värmekänsliga vitaminer försvinner.

Det mesta av maten vi köper är mer eller mindre processad. Gränsen för när det tippar över till ultraprocessad mat är inte alltid tydlig. Men en kortare ingredienslista med större procent av råvaror är exempelvis ofta en fingervisning om att maten är nyttigare. Mer tillsatser innebär ofta mer socker, salt och fett för att maten ska smaka lika bra som produkter med renare råvaror. Salt- och socker-tillsatserna ersätter istället näringen som finns i de rena råvarorna. Enligt detta resonemang är ost, rent kött, grönsaker, ägg, linser och havregryn bättre än polarbröd, snabbnudlar, processade vegetariska substitut eller väldigt processad korv.

Sammanfattningsvis är det viktigt att komma ihåg att den bästa maten är den som blir av. I en hektisk vardag kan det vara svårt att alltid laga mat från grunden. Samtidigt är det värdefullt att ta del av ny forskning och nya råd så att vi i alla fall har möjligheten att göra ett medvetet val i affären.

Edel Irén LappinSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons