Annons

Public service-privilegiernas tid

”Briljant, oundgängligt – men inte perfekt”. Så beskriver (10/6) den konservative debattören Roland Poirier Martinsson den svenska public service-idén. Detta i en replik mot mediaprofilen Jan Schermans debattinlägg ”Public service befinner sig under attack” på Aftonbladet kultur några dagar tidigare.
Ledare • Publicerad 11 juni 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
STOCKHOLM 20161115
STOCKHOLM 20161115Foto: Christine Olsson/TT

Poirier Martinssons sammanfattning är allt generös. Men hans distinktioner är viktiga. Han påpekar att ”högern” alls inte är den enhet som Scherman vill ge sken av. Hårdföra public service-motståndare finns förvisso – och har goda poänger – men tillskyndare av public service som princip finns likaså.

Vad som i så fall förenar ”högern” är uppfattningen att public service kommit att kana iväg mot en oreflekterad vänsterideologisk samhällssyn och produktion av rent skräp som inte har eller bör ha med uppdraget att göra.

Annons

Att ”högern” i sin parlamentariska tappning likväl har valt att acceptera framtida former för verksamheten som i princip skapar en stat i staten är bedrövligt. Jan Scherman kan vara lugn – härifrån kommer sannerligen inga attacker, inte ens muspip.

Det är oerhört svårt att påvisa en vänstervridning av public service-innehållet eftersom varje enskilt fall kan avfärdas som anekdotiskt. Det går också att komma runt fallen med tolkningsridåer. Men Näringslivets medieinstitut har gjort ett försök. I rapporten ”Public service – en bastion för vänsterliberaler?” granskar man de femtio senaste fällningarna för partiskhet i Granskningsnämnden. Och man gör det mot fonden av den så kallade Gal-Tan-skalan som av några anses vara ett mer raffinerat analysverktyg än höger-vänster.

Resultatet visar på en bedövande kantring till fördel för de värderingar som präglar just vänsterliberalism.

Att Näringslivets medieinstituts rapport träffar en öm tå märks av att ingen av de högst ansvariga vill svara på frågor. När P1:s Medierna i lördags belyste rapporten vägrade Jan Helin som är programdirektör på Sveriges Television att vara med. Expressen gjorde strax därefter ett försök att få en kommentar av såväl honom som SR:s vd Cilla Benkö och SVT:s vd Hanna Stjärne men utan framgång.

Det är fräckt så att de borde rodna. Public service skall alltså inte bara verka utan någon form av formell tillsynsinstans, de ansvariga tar sig dessutom rätten att slippa svara på besvärliga frågor – även från andra medieaktörer.

Inte bara studien i sig utan även springa-och-gömma-sig-reaktionerna bär syn för sägen. Rör det sig om en organisationskultur som kan göra anspråk på sådan trovärdighet att de av riksdagen beslutade finansierings- och tillsynsprivilegierna är legitima? Vad tycker Jan Scherman? Här säger förvisso hela ”högern” nej. Ja, förutom dess representanter i riksdagen då.

Igår presenterade regeringen en proposition i vilken de vill förstärka förhandsprövningen av nya public service-tjänster. Hanna Stjärne motsätter sig. Förstås.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons