Annons

Rädsla från Höganäs till Storbritannien

Man storknar. I Höganäs kommun beslöt man alltså att ställa in minnesdagen av Förintelsen i år, rapporterar tidningen Dagen. Inte trots all den antisemitism som sköljer över världen på grund av Israels krig mot Hamas, utan just därför.
Ledare • Publicerad 5 februari 2024 • Uppdaterad 6 februari 2024
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Beslutet togs av kultur- och fritidsförvaltningen, varifrån man hälsat att ”Vi kontaktade polisens tillståndsenhet, men vi vill inte ha sex till tio väktare på våra evenemang”. Stöd för beslutet gavs av kommunfullmäktiges ordförande Péter Kovács (M): ”Det kan finnas en risk att man förknippar en sådan här minnesdag med favorisering av någon i den rådande konflikten mellan Israel och Palestina”. Och man har hur som helst inte råd med säkerhetsarrangemangen, menar han.

Här har det blivit fel i flera led. För det första har man naturligtvis råd. Det rör sig inte om en permanent utställning som skall skyddas dygnet runt. Det rör sig om bokstavligen en enda minnesdag.

Annons

För det andra är det inte kommunens sak att förhålla sig till risken att ”man” på något skruvat sätt förknippar dagen med dagsaktuella konflikter. Den där risken för favorisering har ju i så fall förekommit vid varje tillfälle Israel har varit i krig eller faktiskt försvarat sig på något sätt.

Här kan man förstås nöja sig med att döma av Höganäs agerade som ynkligt. Men vidgas bilden framträder något än allvarligare.

För några dagar sedan avgick en konservativ brittisk parlamentsledamot, Mike Freer. Anledningen var en serie dödshot som riktats mot honom alltsedan han uttryckt stöd för Israels krig mot Hamas och fördömt antisemitismen i de propalestinska protesterna.

Från begravningen av Sir David Amess
Från begravningen av Sir David AmessFoto: Alberto Pezzali

Freer företräder en judisk-tät valkrets, så hot har förekommit även tidigare. Han har bland annat undkommit ett mordförsök av islamisten Ali Harbi Ali som dömts för mordet på den konservative parlamentsledamoten Sir David Amess, och Freer och hans stab bär sedan en tid västar som skyddar mot knivattacker. Men droppen var ett försök till mordbränneri inne på hans kontor med det påföljande meddelandet att han var en ”person som förtjänade att brännas”.

”Vad vi ser är en rad olika tecken runt om i västvärlden på att institutioner viker ned sig.”

Det går att förstå Freer. Men det är svårare att acceptera den relativa tystnad som omgivit såväl hans avgång som mordet på Amess. Folk är förstås rädda. Men vi förväntar oss kurage av folkvalda, annars hade vi inte valt dem.

Vad vi ser är en rad olika tecken runt om i västvärlden på att institutioner viker ned sig. De har inte vikt sig tidigare men gör det nu och det är för att antisemitismen helt enkelt har vuxit i numerär. Många ungdomars förvridna världsbild men framför allt den stora invandringen från Mellanöstern har skapat en nu förlöst aggression som är så stark att den får bärande pelare av anständighet att brista. I det perspektivet är Höganäs endast ett exempel i mängden.

Såväl i Storbritannien som i Höganäs - och på så många andra håll i väst - har antisemiter fått ett kvitto på att hot och aggressivitet lönar sig. Just därför kommer det att fortsätta. Någon gång och ju förr desto bättre måste hårt sättas mot hårt. Det kan inte fortsätta så här.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons