Annons

Rebeller eller statsbärare?

Både socialdemokraterna och moderaterna har nu presenterat sina valkampanjer. Ingen lär behöva beklaga sig om det inte finns några skillnader i politiken.
Ledare • Publicerad 13 augusti 2010

Per Schlingmann talar i en debattartikel (DN 12/8) om vad han vill åstadkomma med moderaternas kampanj. Moderaterna vill ta över väljare från socialdemokraterna. Man vill inta centrumpositionen i svensk politik och bli det statsbärande partiet. Partiet ska företräda alla medborgare - inte bara de egna medlemmarna och sympatisörerna. De egenskaper som klassiskt har förknippats med samhällsbärande partier är regeringsduglighet och ekonomisk disciplin. Just där visar många mätningar att alliansregeringen står stark - till och med utanför de egna väljarna. Sedan är det ordet "samhällsbärande" parti inte så väl valt. Samhället är större och något annat än staten. Samhällsbärande antyder att denna åtskillnad inte finns. Att ett politiskt parti också bär upp samhället.

Om moderaterna vill vara partiet som ser till allas gemensamma bästa, vill socialdemokraterna i stället vara det som ställer upp för individen. På dess valblogg "möjligheternas land" finns partiets valfilmer - som förmedlar känslan som socialdemokraterna förmedla. Socialdemokraterna vill vara ett ungt och ett rebelliskt parti.

Annons

I ren sakpolitik går socialdemokraterna till val på ungdomsarbetslösheten. Det är ett strategival som förvånar. Historiskt har socialdemokraterna haft ett starkt förtroende när det gäller sysselsättningen. Men den höga arbetslösheten bland ungdomar anses vanligen vara en följd av de stränga anställningsreglerna, de höga ingångslönerna och en historisk ovilja mot lärlingsjobb. Tre punkter som också förknippas med den socialdemokratiska klassiska arbetsmarknadspolitiken. Med tanke på att socialdemokraterna dessutom vill höja arbetsgivaravgifterna för ungdomar lär det uppstå trovärdighetsproblem i valrörelsen. Hur bidrar det till fler jobb?

Varför väljer då socialdemokraterna att rida till val på en av sina gamla käpphästar? Kanske ligger svaret i att man inte kan utmana moderaterna om rollen som "statsbärande" parti. Där Reinfeldt åtnjuter stort förtroende från väljarna - regeringsdugligheten, budgetdisciplinen och trovärdigheten som statsminister - där är Sahlin som svagast.

De två största partierna väljer olika strategier. Inte därför att socialdemokraterna inte skulle vilja bjuda till strid om centrumpositionen, utan därför att de i nuläget inte förmår.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons