Annons

Regionen saknar majoritet

Region- och landstingspolitik har inte ryktet att vara en åskådarvänlig gren. Men i det parlamentariska läge som råder i Region Kronoberg när fullmäktige nu samlas för första gången finns det utrymme för en del spänning.
Ledare • Publicerad 24 november 2014

Orsaken är att varken de rödgröna eller alliansen lyckades få majoritet i regionvalet. Sverigedemokraterna blev tungan på vågen. De rödgröna fick fler röster än alliansen och har därför utropat en "mini-majoritet". Men när fullmäktige röstar om budget är det oklart vems som vinner.

Sverigedemokraterna säger att de kommer rösta på det alternativ som är "minst dåligt för Kronoberg". Det låter som ett fantasilöst eko från rikspolitiken där SD säger samma sak. Men de rödgröna har större anledning att känna oro i regionpolitiken. Förra mandatperioden röstade SD oftare som Alliansen i landstinget. Dessutom har SD:s ledande företrädare i regionfullmäktige bakgrund i Moderaterna.

Annons

Det finns alltså en påtaglig risk att den rödgröna mini-majoriteten tvingas styra med en budget de inte själva har valt. Men om Stefan Löfven på riksplan hotat med att han inte tänker sitta kvar med någon annans budget torde det gå enklare för de rödgröna att göra just det på regionnivå. För skillnaderna mellan den rödgröna budgeten och den som alliansen vill se är mycket små, och allianspartierna lär inte vara överdrivet entusiastiska inför tanken att regera på nåder från SD.

De rödgröna skulle kunna regera vidare, och hoppas på att något förändras under mandatperioden. Detta något skulle då rimligtvis vara att något eller några allianspartier byter sida. Men det är i sin tur inte särskilt troligt. För även om budgeterna må vara lika finns det starka vårdideologiska skillnader mellan vänster och höger som kommer till uttryck i psykiatriflytten och i vårdvalsutvidgningen. Det skulle kosta mycket förtroende för den sida som väljer att vika. Läget förefaller därför vara låst, men på samma gång öppet, för ingen vet vad som händer. Klart är att det blir en spännande start för region Kronoberg.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons