Annons

Replik: Stöd är oanständigt

Liberalernas ordförande i Kronoberg replikerar ledarsidan.
Publicerad 14 december 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I en ledare med rubriken ”Första steg mot förnuft” 11/12 uppmärksammar SMP:s ledarsida att M och KD har lämnat den energiöverenskommelse, som ett flertal partier i Riksdagen stått bakom.

Gott så. Det som däremot förvånar är att ledarsidan i detta sammanhang undrar om Sveriges liberala parti saknar kompass och principer värda att ta på allvar.

Foto: Lena Gunnarsson
Annons

De något dunkla orsakerna till detta resonemang är dels att Liberalerna anser att de partier som är invalda i Riksdagen ska behandlas på samma sätt, när det gäller t.ex parlamentariskt sammansatta grupper eller organiserade samtal och dels att Liberalerna inte vill ingå i eller stödja en regering som stödjer sig på SD:s riksdagsmandat.

Liberalerna har länge drivit att alla partier som är invalda i Riksdagen ska behandlas på ett likvärdigt och korrekt sätt. Det är en naturlig ståndpunkt för liberaler och kan knappast komma som en överraskning för SMP:s ledarsida.

Det betyder inte att man måste eller ska ha ett politiskt samarbete med andra partier, vars åsikter står långt från de egna och vars politik man är övertygad om kommer att vara skadlig för vårt folk och vårt land.

SD är ett parti som grundades av nazister, främlingsfientliga och rasister. Från det partiet grundades och fram till idag, har partiet lagt fram mängder av främlingsfientliga och rasistiska förslag. Det finns dessutom otaliga exempel, på hur företrädare från kommunal nivå och upp till riksnivå uttalat sådana åsikter.

Under 2019 har SD-politiker lagt fram rader av förslag som syftar till att nedmontera ett öppet och tolerant samhälle grundat på liberala principer. Det är förslag som att förbjuda Prideflaggor, hindra kulturpersonligheter att tala om HBTQ-frågor, förbjuda skolbarn att tala sitt eget språk under skoltid, censurera lärares undervisning, censurera konst, förbjuda ickesvenskar att låna böcker på bibliotek med mera, med mera.

Det framgår dessutom med all önskvärd tydlighet, att SD anser att liberalism, öppenhet och tolerans är deras största fiende.

Att inte söka stöd hos eller samarbeta med ett sådant parti stavas inte beröringsskräck. Det stavas anständighet.

Gunnar Nordmark

Ordförande, Liberalerna Kronoberg

Annons
Annons
Annons
Annons