Annons

Respektera demokratin

En tio år lång osäkerhet har förbytts i glädje för medarbetarna på Saab i Linköping. Men alla är inte glada åt att Sverige placerat sig i världstoppen med det högteknologiska och underhållsenkla flygplanet.
Ledare • Publicerad 20 december 2013

Miljöpartiets försvarspolitiske talesperson Peter Rådberg anser det tvivelaktigt att ”satsa på krigsplan ihop med ett land där var femte lever under fattigdomsstrecket”.

Det blir den fattiga brasilianska arbetaren som kommer att få betala, låter han hälsa trots att en del av produktionen kommer att förläggas till just Brasilien. Tillsammans med de motköp som alltid ingår i den här typen av stora affärer lär det även bli andra former av arbeten som gynnar brasilianarna. Svenska freds- och skiljedomsföreningen kräver att affären stoppas, av samma skäl.

Annons

Ickevåldsromatiska Svenska freds och Miljöpartiet har förvisso inte någon större trovärdighet i frågan. Men det är bra att de tydliggör sin egen syn på demokrati och nationell suveränitet.

Brasilien har ett ansvarsutkrävande folk. Det är därmed upp till det brasilianska parlamentet att fatta beslut om vilka plan de vill stärka sin militära kapacitet med. Respekterar man demokrati, så måste man också respektera den ordningen. Vi lägger oss för övrigt heller inte i andra länders socialförsäkringssystem.

Det har alltid varit en anomali att Sverige normalt inte tillåter export till krigförande stater, medan icke-demokratiska länder kan köpa svensktillverkade vapen. Demokratier kan vara i krig av rättfärdiga skäl, medan diktaturer kan rusta sig för att kontrollera den egna befolkningen eller anfalla grannar.

I just den här affären finns det ingen anledning att skämmas över svensk vapenexport.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons