Annons

S-ekvationens känsligaste del

Redan innan Socialdemokraterna påbörjade sin sväng högerut i migrations- och integrationsfrågor var det flera som hade förutspått en sådan politisk omdaning. Exemplet från systerpartiet i Danmark var tydligt sedan flera år. De danska Socialdemokraterna fann att det inte längre var görligt att träda till försvar för liberal asyllagstiftning och motsätta sig hårda krav på invandrare. De anpassade sig och blev lika strama som någon annan. Sverigedemokraternas tillväxt gjorde en svensk upprepning till en tidsfråga.
ledare • Publicerad 1 september 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Och nog har Socialdemokraterna svängt alltid. Det som var rasism i går är ”ordning och reda” i dag. Plötsligt skall varje offentligt utrymme fyllas med språkkrav, plötsligt har invandringen varit för stor, plötsligt skall de som fått avslag utvisas med ljusets hastighet – och så vidare…

Men det finns en komponent, en mycket viktig sådan, som skiljer Sverige från Danmark i det här avseendet. Sverige har mycket fler invandrare. Och de utgör en högst väsentlig del av Socialdemokraternas väljarbas.

Annons

Följdeffekterna blir därför annorlunda här. Ett exempel ges i Aftonbladet: ”Socialdemokraterna kommer längre ifrån sina rötter och närmar sig allt mer höger politik. Samtidigt som de har blivit ett mer främlingsfientligt parti”. Detta är avskedsorden från Saida Moge Hussein. Hon var aktiv i Socialdemokraterna under trettio år tills hon hörde Magdalena Andersson tala om att hon inte ville ha ”Somalietowns” och kände att det var droppen. Aftonbladet lyfter även fram Muhamed Noor som också lämnat för att Socialdemokraterna varit för nära Sverigedemokraterna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Exemplen kan med all sannolikhet göras fler. Men poängen här är tydlig: Socialdemokraterna får betala ett pris för att ha närmat sig Sverigedemokraterna. Av alla de olika aspekter av valet 2022 som kommer att dissekeras av statsvetare och andra är detta med Socialdemokraterna och deras förhållande till väljare med invandrarbakgrund högintressant.

”Det som var rasism i går är ”ordning och reda” i dag”
Magdalena Andersson (S) och Mette Fredriksen (S).

Det där är förstås känsliga saker. Få institut har lust att sortera på just det sättet. Men man kan nog vara säker på att Socialdemokraterna i sina interna opinionsmätningar inte ryggar det minsta för att kategorisera etniciteter. Man kan tänka sig att det har öppnats rätt så kniviga ekvationer för dem. Man får anta att de inför valet drog en rent matematisk slutsats av den data de hade; att det var värt att förlora en viss mängd ”invandrarröster” för att få en större mängd ”SD-röster”. För att uttrycka det så cyniskt och förenklat som de nog gjort själva gjort i korridorerna.

Men det där kan aldrig vara exakta laborationer. Det handlar om hur folk reagerar på retorik och då måste det bli spekulativt. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att bedöma hur första- och andra generationens invandrare uppfattar de tjogtals stora och små förändringarna i sak och språkbruk som Socialdemokraterna företagit i migrationsfrågan på kort tid.

Men vi vet att i princip alla förslag går i linje med det parti som Socialdemokraternas partiledare kallade nyfascistiskt för inte så länge sedan.

Det kanske inte är förlusten av SD-hugade arbetarväljare som får Socialdemokraterna att till slut rasa. Det kanske är förlusten av invandrarröster. I så fall blir det sannolikt nu i valet 2022.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons