Annons

Samling mot våldet

Stockholm, Göteborg och Malmö brukar toppa Brottsförebyggande rådets lista över antal anmälda brott per år (under 2010 i den ordningen). Risken för att bli utsatt för brott är större i storstadsregioner helt enkelt.
Ledare • Publicerad 5 januari 2012

Men länge har Malmö medialt ensam fått toppa listan. Och den bilden har inte direkt förändrats av den senaste tidens dödsskjutningar.

Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu påpekade tidigt behovet av hårdare vapenlagar, vilket rimligen är en viktig del. Just nu kostar illegalt innehav för lite, och konsekvenserna det innebär kostar samhället alldeles för mycket. Vapenlagarna är stiftade i en annan tid. När brottslingar hade andra vapen än dagens automatkarbiner. När försäljning och smuggling skedde i en betydligt mindre dimensionen än dagens arsenaler. Justitieminister Beatrice Ask (M) har en liknande syn och har meddelat att skärpning av straffen kan komma redan under våren. Det beslutet har tagit alldeles för lång tid att fatta.

Annons

Redan har den polisiära närvaron ökat, men problemen är djupare rotade än så. Det handlar till stor del om gängkriminalitet, och att närheten till kontinenten gör att tillgängligheten till vapen exempelvis är större. Men det handlar också om människors sociala situationer och hur lätt det är för kriminella gäng att rekrytera unga.

Det är också viktigt att påpeka att det finns fler än politiker och polis som har ansvar, och media bär en del av det. Det är farligt när rapportering om samma typer av brott sker på helt olika sätt beroende på vem som drabbas och var dådet sker. Ett av den senaste tidens offer i Malmö var en femtonårig pojke som under nyårsnatten sköts till döds med fyra skott. När det mördade barnet omskrevs i Svenska Dagbladet passade journalisten på att nämna att det inte finns något känt motiv, och att pojken inte är känd av polisen sedan tidigare. Att information av sådan art, ett behov av att redogöra för att det faktiskt inte verkar finnas några kriminella kopplingar, när det gäller brott mot barn är naturligtvis mycket ovanligt. Jämför med den breda uppslutning mot gatuvåldet som organiserades i Stockholm för några år sedan och där arrangören till slut valdes in i riksdagen.

Det upptrappade våldet är inte acceptabelt, och det krävs krafttag. Skärpta vapenlagar är en mycket viktig del, men det förebyggande arbetet på en bredare nivå kräver också mer resurser.

Johanna Sturesson

Johanna Sturesson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons