Annons

Särimner siktad i malmfälten

Stora fyndigheter ritar om kartan, både den politiska och ekonomiska.
Ledare • Publicerad 14 januari 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I nobelpristagaren Knut Hamsuns stora roman Markens gröda drivs den avundsjuke grannen som ständigt letar efter genvägar till ruinens brant när det visar sig att den rättrådige huvudpersonen och nybyggaren Isaks tidigare värdelösa mark visar sig gömma en bauxitfyndighet som lägger grund för en långvarig aluminiumtillverkning som kopplas på det gamla vattenfallet.

Även i finsk litteratur är det en slags kvarn som får symbolisera drömmen om de outsinliga resurserna. I alla fall brukar man tolka Smeden Ilmarinens mystiska arbete Sampo som en slags kvarn som maler fram vete, metaller med mera ur intet. Sampo blir förstås ett omstritt föremål och förvecklingarna är några av de mer fartfyllda i Kalevalasagorna.

Annons

Vill man lära av litteraturen gäller det alltså att hålla huvudet kallt när LKAB nu meddelat att Per Geijer-fyndigheten sannolikt innehåller etthundra miljoner ton av de bergarter som vi allra mest behöver just nu. För tillfället köper EU nittioåtta procent av dessa metaller av Kina, att minska det beroendet här och kanske även för andra skulle innebära ett genombrott. Både ekonomiskt och politiskt, med en sådan dominans som Kina har just nu uppstår självklart en beroendeställning.

Statsministern och Kungen tog emot en EU-ordförande som nog redan börjat räkna på gruvans möjligheter.
Statsministern och Kungen tog emot en EU-ordförande som nog redan börjat räkna på gruvans möjligheter.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det är lyckat att det är just LKAB som gjort upptäckten. Det är ett helt statligt bolag och fyndigheten kan innebära kraftigt stärkta finanser för AB Sverige. Men framför allt innebär det stabiliteten som krävs när ett fynd av denna storlek görs i denna kritiska tid. Ingen får några idéer om att försöka köpa in sig eller stycka av. De avundsjuka blickarna kommer nog inte från oljefondens Norge (vars ekonomi nyligen gick om Sveriges) utan troligare från andra stora gruvnationer där Ryssland och Kina kan nämnas särskilt. Fyndet ritar om kartan även för dem.

För regeringen kan det också innebära att en ny väg stakas ut. Det var nog stort att kunna inleda EU-ordförandeskapet med att bjuda in samtliga EU-kommissionärer till gruvan som just meddelat att man sitter på lösningen som skingrar flera av unionens ganska stora orosmoln. Dessutom i tid inför besluten i mars då EU skall ta fram ny lagstiftning för att se till så att Europa inte hamnar på efterkälken i teknik- och klimatomställningen. Reglerna kommer att syfta till att göra det lättare att utvinna kritiska metaller och mineraler.

”Men även på hemmaplan kan fyndet leda regeringen till reformer”

Men även på hemmaplan kan fyndet leda regeringen till reformer. LKAB:s VD skrev i pressmeddelandet som tillkännagav fyndigheten att om alla regler förblir de samma så kommer det ta mellan tio och femton år innan man kan börja gräva i berget. Tillståndsprocesser och miljöprövning har på ganska få år blivit utdragna och oförutsägbara. Fördröjning sker i flera instanser och från näringslivet kommer larm om att det är för svårt att veta vad utfallet blir. Det har delvis med tillämpning men också med själva lagstiftningen att göra. Det är inte osannolikt att även denna regering genomför en utvärdering av Miljöbalken. Och det skulle kunna bli mindre kontroversiellt än för bara någon vecka sedan.

Den här sortens fynd förändrar människor, det gäller inte bara i sagorna.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons