Annons

Särintresset kampanjar

Ledare • Publicerad 5 juni 2006

I EN omfattande annonskampanj i de största morgontidningarna adresserar Hyresgästföreningen de borgerliga partiledarna och deras syn på hyrestaket – som innebär att privata hyresvärdar inte får ta ut högre hyror än allmännyttan. För att påverka de borgerliga partiledningarna finns det dock andra metoder än att kosta på helsidesannonser i färg i några av Sveriges största dagstidningar. Målgruppen är en annan, nämligen - vilket framgår tydligt i en del av annonserna - den stora andel osäkra väljare som bor i hyresrätt. Att de borgerliga partierna lämnar öppet för möjligheten att se över nuvarande hyresrättslagstiftning antyds vara skäl nog tänka över sitt val av parti i höst.

BORTSETT FRÅN ATT den nuvarande hyresregleringars goda effekter på bostadsmarknaden kan ifrågasättas, för att uttrycka sig försiktigt, så kan det vara intressant att fundera lite kring intresseorganisationer i allmänhet och Hyresgästföreningen i synnerhet. Organisationer som företräder vissa intressen och grupper är ett naturligt inslag i en modern demokrati. I bästa fall kan de fylla en viktig funktion, genom att bland annat bidra med kunskaper och information som sedan kan ligga till grund för utformningen av olika politiska beslut. I sämsta fall riskerar de att bli en samling särintressen som bara tävlar om att vara den som hörs mest och får störst andel av de ekonomiska resurserna.

Annons

MEN FÖR ATT EN intresseorganisation ska bli en trovärdig röst i debatten bör den syssla med sakfrågor och inte partipolitik. Därför är Hyresgästföreningen partipolitiskt obunden. På pappret. Den aktuella annonskampanjen kommer knappast att öka Hyresgästföreningens trovärdighet och möjlighet att påverka efter ett eventuellt maktskifte i höst.

Sedan är det inte ens säkert att den halva miljonen medlemmar faktiskt gynnas av att hyresmarknaden ser ut som den gör i dag. Det är svårt att se en annan förklaring till bostadsbrist och köer i städer än hyresregleringen. Allmännyttans hyror är norm även för privata värdar. Följden är att privata bolag som till skillnad från kommunala inte har offentliga borgensåtaganden i ryggen inte har möjlighet att bygga hyresrätter med lönsamhet. Bruksvärdessystemet gör också att attraktiva bostäder får lägre hyror medan bostäder i mindre populära områden sett till marknadsvärde överprissätts.

OCH MED TANKE på att de statsministerkandidaten Fredrik Reinfeldt deklarerat att han inte förordar marknadshyror verkar det som annonserna mer är en kampanj för en socialdemokratisk regering än ett sakligt motiverat utspel.

Maria Eriksson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons