Annons

Sätt stopp för vattenskotrandet

Enligt svensk rätt är det endast lagligt att köra vattenskoter på allmänna farleder. I Kronoberg finns bara ett sådant ställe. Det är en sträcka från Bolmsö till fastlandet på västra sidan.
Ledare • Publicerad 7 december 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I andra delar av Sverige är det samma sak. Det är tillåtet på farleder på vissa ställen. Ändå körs vattenskotrar i princip överallt.

Annons

Man kan tycka att en sådan sak som vattenskotrar inte borde höra till tillvarons mer komplicerade delar. Men EU har lyckats få det till det. Varor som är tillåtna i ett land skall vara tillåtna överallt. Det gör rättsläget så pass grumligt att polisen avstår från att sätta resurser på att plocka in skoteråkare som lever rövare på sjön.

Förhoppningsvis ändras det där nu när regeringen sätter ned foten och förklarar att det redan nu till sommaren skall bli obligatoriskt med utbildning och körkort för att få köra vattenskoter. Transportstyrelsen hade föreslagit förarbevis från 2022 men regeringen slår för ovanlighetens skull till med en snabbare handvändning.

”Vattenskotrande är ett otyg som bör stävjas”

Det tackar vi infrastrukturminister Tomas Eneroth för. Vattenskotrande är ett otyg som bör stävjas. Den officiella anledningen till regeringens ingripande är de allt högre stigande olyckstalen, det vill säga förare som kör på badande, men faktum är att vattenskotrar är en plåga även på andra plan.

Flera frihetligt sinnade personer kommer säkert ge uttryck för instinkten att det handlar om ytterligare ett ogint påbud från den stora socialdemokratiska Prussiluskan i Rosenbad. Samma livsförnekande parti som tycker att man inte skall få röka ens på uteserveringar och så vidare. Men det här är en annan sak.

En enda vattenskoter kan ta en hel sjö i beslag. Inte nödvändigtvis i det att den åker runt och är fysiskt farlig. Men i att den utgör ett så pass dominerande inslag och förstör naturupplevelsen för alla omkring. Eller en badstrand för den delen. Det behöver inte ens vara fråga om att föräldrar skall behöva vara oroliga för att deras barn skall simma för långt ut och komma i farozonen för en vattenskoter. De är störande helt enkelt.

Foto: Maja Suslin/TT

Till saken hör att det allt som oftast handlar om unga män som kör dem och då blir det som det blir, nämligen över lag ansvarslöst. En utbildning och förarbevis är sannolikt precis det rätta verktyget för att få bukt med problemet eftersom det blir fråga om en tålamodsprövning som de här unga männen inte kommer vilja underkasta sig. En stor del av problemet kommer därmed inte att existera för polisen att ta hand om under kommande sommar.

Så fick man anledning att berömma regeringen för dess handlingskraft. 2020 är fullt av överraskningar.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons