Annons

Sigurd är klassisk julläsning

Ledare • Publicerad 23 december 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Berättelserna från gamla Kronoberg är fortfarande givande.

Under ett antal år var Smålandsposten i händelsernas centrum. Inte bara i Kronoberg, utan i hela riket. Den dåvarande chefredaktören skrev varje år inför jul en bok som såldes i enorm upplaga och gjorde succé i läsekretsen.

Annons

Detta var på det glada artonhundranittiotalet och bakom pennan satt Sigurd, eller K J Alfred Hedenstierna som han egentligen hette. Född i Ryssby och uppvuxen i Agunnaryd hade han fötterna på jorden och i en bondsk konservatism som följer med det. Han var en av sin tids stökigaste och mest underhållande debattörer men lyckades ändå alltid hålla hjärtat varmt.

Det märks när man läser det som idag ses som hans minst daterade verk. Debattinlägg och humor har, om den är lyckad, stor verkan i stunden, men åldras snabbt när stunden passerat. I boken I Svenska Bondhem från 1886 (som finns tillgänglig på nätet genom Projekt Runeberg) målar han med precision upp en rad kortare episoder ur småländska livsöden. Det handlar ofta om enkla människor och stora känslor i ett samhälle som inte kunde, och ibland inte ville, göra livet lätt för alla.

Smålandspostens legendariska chefredaktör ”Sigurd” samlade på berättelser.
Smålandspostens legendariska chefredaktör ”Sigurd” samlade på berättelser.Foto: undefined

Varje tid har sina villkor. Artonhundratalets smålänningar var de sista generationerna som präglades av att gården producerade till hushållet först och marknaden sedan. Den sortens självhushållning levde förstås vidare, men från slutet av det seklet kunde en växande andel av befolkningen övergå till att köpa mat och arbeta för lön.

De som genomlevde denna stora förändring var inte blinda för den. Flera författare och folklivsforskare såg till att nedteckna hur det var på den gamla tiden då varor och inte kontanter var utgångspunkten. Allmogens livsvillkor hade då sett likartade ut i närmare åttahundra år.

Det som gör Sigurd/Hedenstierna läsvärd i dag är hans respekt för människoöden. Den gör att det går att överbrygga de hundrafyrtio år som gått sedan han skrev boken och känna värmen till personerna han berättar om. Det är bondmor som gifte sig rätt men sen skuffades undan av den uppvuxna sonens fru, det är husförhöret där prästen passade på att hjälpa sockenborna med deras problem och så vidare.

Vår egen tid präglas av ett stort materiellt överflöd, så stort att det ibland kommer i vägen för våra egna berättelser. Utbudet av underhållning och tidsfördriv är enormt och anpassat för att alla skall kunna hitta sin egen distraktion. Teknikens framsteg har gjort nya livsstilar möjliga, det som tidigare sågs som tillvarons ramar är upplösta för den som har resurser.

Men trots det finns det fortfarande stora berättelser mitt i bland oss. Det handlar om växande människor: barn som lär sig gå, tonåringar som prövar vingarna eller vuxna som utforskar nya vägar fram i livet sedan den de trodde skulle bära hela vägen fram stängts för dem. Men också om att ansvaret för sina handlingar växer när man inte längre är ställd under nödens lag.

Det går fortfarande att inspireras av gamla tiders smålänningar som stod på egna ben och var samhället, inte bara levde i det. Att läsa Sigurd över julen är alltså en tradition som kan rekommenderas, mellan raderna framgår budskapet som en senare författarkollega skulle göra till sitt: ta vara på din stund på jorden.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons