Annons

Skadliga spekulationer

På samma sätt som Anders Behring Breivik på ett osmakligt sätt exploaterats i politiska syften föreligger en risk att den franske seriemördaren Mohamed Merah blir ett verktyg för såväl motståndare till islam som religion i vidare bemärkelse.
Ledare • Publicerad 23 mars 2012

I rapporteringen har det förekommit motstridiga uppgifter om terrorträning utomlands, kopplingar till al-Qaida och rymning från fängelse i Kandahar. Rykten och obekräftade uppgifter har en tendens att leta sig in i rapporteringen av exceptionella och omskakande händelser.

Många tidningsredaktioner i Sverige har anledning till självrannsakan efter bombdåden i Oslo och dödsskjutningarna på Utöya. Spekulationerna om islamistisk terror var även närvarande från start under SVT:s extrainsatta nyhetssändningar. I studion stod terrorforskaren Magnus Norell, vars irritation över bombardemanget av frågor rörande islamistiska grupperingar syntes växa under sändningens gång.

Annons

Det spåret visade sig senare vara helt dött. Anders Behring Breivik var en ensam gärningsman utan kopplingar till påhittade radikala grupper han påstod sig tillhöra. Ensam också i en fantasivärld byggd på konspirationsteorier och dataspelsintriger.

Vänstern var inte sen att använda Breivik som exempel på en yttersta konsekvens av den demokratiska högerns idémässiga utgångspunkter. Att Breivik sa sig förorda socialkonservatism blev en intäkt för att angripa just socialkonservativa idéer. Gärningsmannens världsbild gjordes till en "sanning".

Därför blir det spännande att se om samma debattörer anlägger ett motsvarande perspektiv på Mohamed Merah. Är det religion i allmänhet och islam i synnerhet som nu ska angripas? Det är ingen vild gissning att vänstern väljer ett annat spår. Ingen blir förvånad om anklagelserna riktas mot exakt samma håll som i fallet Breivik, mot en höger som istället lär sägas ha exkluderat den minoritetstillhörande Merah från delaktighet i samhället. Hur främlingsfientliga populister kommer att utnyttja tillfället behövs nog inte ens kommenteras.

Vi vet mycket lite om Mohamed Merah och det är med stor skepsis man för tillfället ska ta emot uppgifterna som presenteras. Att islamistiska och ultranationalistiska grupper, liksom en extrem vänster, utgör en del av hotbilden mot det öppna samhället är oomtvistat. Inga tvivel råder heller om att radikalisering bland enskilda utgör ett stort samhällsproblem.

Det betyder inte att de vidriga dödsskjutningarna i Frankrike är en följd av ett systematiskt ideologiskt tänkande eller en del av en organiserad kamp mot det franska och även västerländska samhället. Mohamed Merah kan vara en person som likt Anders Behring Breivik lider av vanföreställningar och psykisk sjukdom.

Mot den bakgrunden bör man närma sig de makabra morden i Toulouse med viss försiktighet.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons