Annons

Skattelagen diskriminerar företagare

Ledare • Publicerad 27 januari 2012

Vi reagerar över ledarsidans påstående att företagare kommer lindrigare undan skattemässigt, skriver Margareth Söderlind ordförande och Thomas Matsson regionchef för Företagarna i Kronoberg.

Smålandsposten skriver på ledarplats den 13 januari att företagare med hjälp av 3:12-reglerna kommer betydligt lindrigare undan skattemässigt, än en anställd med hög inkomst. Påståendet baseraas på en DI-artikel, som i sin tur citerar Skatteverkets chef Ingemar Hansson. De s.k. 3:12-reglerna avser här hur utdelning i aktiebolag ska beskattas, när den lämnas till ägare i fåmansbolag (företag med ett fåtal ägare, vilket kan vara också väldigt stora företag). I dessa fall beskattas företagarens lön i bolaget som alla andra anställdas och den vinst, som eventuellt kan tas ut som utdelning, beskattas först i företaget med 26,3 procent och därefter hos den som tar emot utdelningen. Sammanlagt ger detta en skatt på utdelningen på c:a 41 - 68 procent, beroende på storleken. Ledarsidan glömmer bolagsbeskattningen!

Annons

För det andra är företagare i de flesta fall inte ägare till aktiebolag, utan driver enskild firma eller handelsbolag. För alla dessa finns inte 3:12-regler, utan de beskattas som alla anställda, förutom att de dessutom själva får administrera och redovisa skatt och egenavgifter på sig själva till staten, utan särskild ersättning.

De är också utsatta för en diskriminering i skattehänseende via inkomstskattelagens regler för familjeföretag. Har du en make/maka anställd läggs inkomsten över en viss nivå på din egen inkomst och beskattas där, liksom du får skatta och betala egenavgifter också på den lön du eventuellt ger till ditt feriearbetande barn, som inte har fyllt 16 år.

Skulle det sedan vara så att du har ett aktiebolag som utvecklas väl, så att du får en bra reavinst när du en gång säljer det, så beskattas också en sådan vinst hårdare än för de vinster en vanlig löntagare gör på sina fond- eller aktieplaceringar. Vinster på aktier i andras bolag räknas som kapitalinkomster, medan vinster på aktier i eget bolag betraktas om lön, om vinsten är för stor.

Som småföretagare är vi vana vid att kämpa på i det tysta, och vi försöker att inte klaga på skatterna och på att våra ersättningar från såväl sjukförsäkring som a-kassa är sämre än för de anställda, men om man på ledarplats i Smp försöker leda i bevis att företagare kommer lindrigare undan så reagerar vi.

Margareth Söderlind

Ordförande Företagarna Kronoberg

Thomas Mattsson

Regionchef Företagarna Kronoberg

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons