Annons

Skatten och svartspriten

Ledare • Publicerad 28 januari 2006
Beslag i Älmhult. De privata spritbutikerna lär inte begära legitimation.
Beslag i Älmhult. De privata spritbutikerna lär inte begära legitimation.Foto: 

INGET AV DE politiska alternativen verkar på allvar ha förmåga att tag i frågan om spritskatten. Socialdemokraterna gav upp frågan lättvindigt sedan stödpartierna lagt in sina veton. På andra sidan står en borgerlig allians och är splittrad, då kristdemokraterna vill återreglera alkoholpolitiken. Lägre införselkvoter och bevarad skatt är kristdemokratins svar på den folkhälsohotande ökande alkoholkonsumtionen. Det märks att kd har tagit över väljargrupper från det en gång nykterhetspräglade folkpartiet som numera är liberalt även när det gäller alkoholpolitiken.

Att säga nej till en skattesänkning är förvisso så långtifrån populism man kan komma. En ansvarstagande alkoholpolitik måste också utgå från att alkoholen skapar ofrihet för många; för barn som växer upp med alkoholiserade föräldrar, för kvinnor som misshandlas, för offer i trafiken.

Annons

ERFARENHETERNA från exempelvis Kronoberg visar emellertid att högskattelinjen inte längre fungerar alkoholpreventivt. De senaste årets polisiära spaningar har avslöjat en rad härvor där importerad billig sprit sålts i något fall i en inredd butik med omfattande sortiment och i många fall från i lägenheter med stor lagerhållning till ungdomar. Flaskor köps in, distribueras och säljs vidare. Vem tror att att någon tittar på legitimationen när 15-åringen köper flaskorna till helgen? Och vem tror att den privata alkoholbutiken stänger klockan 18:00 på fredagskvällen? Nej, det är snarare då affärerna tar fart.

Så tar sig alkohol(o)kulturen nya uttryck bland ungdomar. Om studentfestande exempelvis tidigare mest förknippades med öldrickande på kår och nation flödar i dag spriten på studenthemmen. "En stor stark" är snart inte längre synonymt med den 40-centiliters fatölen utan med betydligt mer etanolhaltiga drycker. Att se över beskattningen handlar därför inte om populism eller om att rädda Systembolaget. Det senare är inget egenvärde.

Men bara en prissänkning kan stoppa den kriminella importverksamhet och den privata lagerhållning av sprit som är följden av att alkoholpolitiken är en helt annan på andra sidan Öresund.

Martin Tunström

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons