Annons

Skogen måste inte räcka till allt

Om fler bidrar minskar belastningen på enskilda resurser.
Publicerad 22 oktober 2020 • Uppdaterad 20 november 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Klimatomställningen är en frustrerande process. Många vill göra rätt och många, även privatpersoner, har gjort olika investeringar som man hoppas skall visa sig vara kloka. Men den förhoppningen är inte sällan beroende av politikens insatser. I veckan slog en professor, Tomas Lundmark, vid Sveriges Lantbruksuniversitet larm om att vi inte kan sätta vårt klimatomställnings-hopp till skogen. Dess förmåga att förse oss med fossilfri energi är redan högt intecknad: med nuvarande förutsättningar där vi undantar cirka trettio procent av skogen från produktion och träden inte börjar växa snabbare kan vi 2050 se fram emot ett tio procent större uttag av material från skogen, är professorns slutsats.

Och det är ju inte helt imponerande med tanke på hur viktig skogen redan är för Sveriges omställning till fossiloberoende. Men man skall kanske ta professorns rapport som en uppmaning till förändring snarare än som ett hot mot ett brett klimatarbete. Tekniker för utvinning och tillvaratagande blir hela tiden bättre, och en del av de faktorer han räknar med är faktiskt politiskt påverkbara.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Annons

Som till exempel Sveriges skattebefriade biodrivmedel. EU-kommissionen har givit tillstånd för Sverige att under hela kommande året skattebefria dessa fossilfria bränslen. Det är ett klokt beslut just för att se till så att klimatomställningsarbetet hålls brett. Regeringen har nyligen lanserat idén om att ta bort kommunernas veto-rätt vid etablering av vindkraft för att öka dess betydelse för elförsörjningen. Men det är förstås ingen som räknar med att det skulle kunna bli den enda källan till el. Framtidens el och drivmedel kommer att behöva alstras på ett mer diversifierat sätt.

Professorn vid SLU varnar för att tillgång, snarare än efterfrågan, kommer att vara problemet inom en nära framtid. Men det får nog sägas vara ett fossiloberoendets karaktärsdrag och inte ett misslyckande. Dagens Nyheter rapporterade i veckan att det importeras biodrivmedel gjort på palmolja till Sverige. Det är förstås inte hållbart, palmoljan tillverkas inte sällan där det fram tills nyligen växte värdefull regnskog.

Ser man till att ge svensk tillverkning av biodrivmedel rimliga förutsättningar kommer det att bidra till att lösa problem. Ju fler lösningar vi har desto mindre belastning blir det på vardera del av lösningen. Öppnar man för att producera energigrödor på begränsade delar av åkermarken i Sverige skulle det avlasta andra lösningar.

Biodrivmedel har ytterligare en viktig funktion. De förlänger livet på en bilpark som kostat stora resurser att bygga upp. Diesel- och bensinbilar är färdigbyggda och bra, de kräver heller inte avancerade batterier tillverkade av ovanliga grundämnen. För många privatpersoner är det också avlägset att byta till elbil. Det kan bero på var i landet man bor eller hur vardagen ser ut. Biodrivmedel gör så att fler kan bli en del i omställningen.

Det är angeläget att politiken håller öppet för alla som vill bidra till klimatomställningen.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons