Annons

Sluta dutta, Lööf

En varselvåg sveper över landet och plötsligt blir Sveriges kroniska behov av fler och växande företag akut.
Ledare • Publicerad 12 oktober 2012

När gamla jobb slås ut är det bara ett livligt företagande som kan skapa nya. Det är det som är strukturomvandling.

Därför tändes hoppet när Annie Lööf i går skrev om regelförenklingar i Dagens Industri. Regelförenklingar och skattesänkningar är de politiska verktyg som finns för att stimulera företagande.

Annons

Tyvärr tycks Lööf ha slarvat med läxan. Riksrevisionen presenterade tidigare i år en granskning av regeringens regelförenklingsarbete, som innehöll rekommendationer som Lööf borde ha tagit fasta på.

Till exempel kritiseras regeringens mål att regelförenklingarna ska minska företagens administrativa kostnader, eftersom man då missar en rad betungande direkta och indirekta kostnader. Ändå håller Lööf fast vid att det är de administrativa kostnaderna som ska minska.

Riksrevisionen betonar också att den stora regelbördan ligger i lagar och förordningar, snarare än i de föreskrifter som myndigheterna styr över. Lagändringar som slopad revisionsplikt för småföretag och att inte lika ofta behöva göra momsredovisning, jämställdhetsplan och lönekartläggning uppskattas också av företagen, samtidigt som lagen om krav på kassaregister har kostat. Ändå fortsätter Lööf att peka ut myndigheterna som den instans som ska driva regelförenklingsarbetet.

Annie Lööf borde läsa om Riksrevisionens granskning och sedan låta utreda vilka lagar som behöver ändras för att underlätta företagande. Att dutta med regelförenkling på myndighetsnivå är nog vällovligt, men ska det bli märkbar skillnad krävs lagändringar.

Marika Formgren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons