Annons

Slutet för jaktsabotagen?

En trettioårig man från Växjö sitter anhållen misstänkt för grov skadegörelse. Efter spaningsinsatser tror polisen att han ligger bakom omfattande förstörelse av jakttorn i markerna utanför Växjö. För de drabbade är detta en god nyhet.
Publicerad 3 augusti 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Bockjaktspremiären är bara ett par veckor bort och många jägare har lagt mycket tid på förberedelser och viltvård inför den sextonde augusti. De som tidigare under sommaren och tidigare år har fått se sina insatser förstörda och jakten försvåras oroas säkert även i år. Kommer man kunna lita på att jakten kan bedrivas på ett säkert och kontrollerat sätt?

Det är inte lätt att komma åt fundamentalister. De ger sig på saker som de flesta är överens om skall få vara ifred. Oavsett om det rör sig om medeltida stavkyrkor, pälsfarmar eller jakttorn handlar det om stillastående mål som samhället i stort anser vara acceptabla företeelser. Fundamentalisterna menar sig ha skäl att förstöra och trakassera, att deras hat är rättfärdigt. Och det är där faran ligger. Få saker är så njutbara som att få dra ut i rättfärdig strid oavsett om det är på nätet eller i skogen.

Annons

Vår kunskapsmättade tidsålder kräver mycket av människor. Det är vårt ansvar att rätta oss efter nya rön och acceptera ytterligare nyanser av grått i våra uppfattningar. Men det är också väldigt skönt att få lämna det bakom sig och ge sig ut i jakt på en yttre svartvit fiende. Förhoppningsvis kan polisen utreda den arresterade mannens kontakter och tvinga inte bara honom utan även dem tillbaka till en nyanserad tillvaro igen. Den här typen av utåtagerande fundamentalism bygger nämligen inte sällan på isolation och dubbelliv. Om jaktsabotörerna tvingas leva med att deras verksamhet blir känd bland familj och grannar tvingas deras radikala ståndpunkter och uttryck möta verkligheten och nyanseras.

Det finns tyvärr få sätt för dem som utsätt att värja sig. På landsbygden är det långt till polisen vars resurser dessutom är små. Skadegörelsen sker på avlägsna platser där människor sällan rör sig. Det är mycket värdefullt att polisen lyckats koppla gärningarna till en möjlig gärningsman. Det ger hopp åt alla som utsätts för skadegörelse och trakasserier från jaktsabotörer och djurrättsaktivister.

Det har länge varit en skam för Sverige att näringsidkare inom främst pälsdjursuppfödning, trots att de har lagen på sin sida, nötts ned tills de ger upp efter lågintensiva trakasserier. Låt oss hoppas att samhället sluter upp kring jägarna så att de inte går samma öde till mötes.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons