Annons

Slutet för politiska bostadsprocesser

En av de hårdaste motståndarna till ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter lägger nu ner stridsyxan.
Ledare • Publicerad 2 december 2010

Hyresgästföreningen har under åren agerat mot sina medlemmar och mot demokratiska beslut om att bilda bostadsrätter gör en välkommen helomvändning. Frågan är bara varför den kommer så sent.

Berättelserna är många om hur Hyresgästföreningen agerat mot sina egna medlemmar som velat ta över lägenheter. Lokala föreningsstyrelser har avsatts, stämningar har lämnats in och organisationsjättens resurser har använts mot personer som vill bilda bostadsrättsföreningar. Hyresgästföreningar ska företräda sina medlemmar i tvister - men om medlemmar vill ombilda lägenheter till bostadsrätter ligger det rimligen utanför föreningens eget mandat. Nu backar föreningen, alla utom en tidigare vänsterpartistisk riksdagsledamot i förbundsstyrelsen anser att de juridiska kostnaderna varit för stora och att processerna lett till att föreningen förlorat i anseende. Men frågan är varför arbetarrörelsens organisationer haft så svårt med den specifikt svenska boendeform som bostadsrätten är och som föddes ur en socialdemokratisk egnahemsrörelse.

Annons

Bostadsrätten har under åren blivit synonym med marknadslösningar. Men boendeformen är ju tämligen speciell. Borättsinnehavaren har inte full kontroll över lånen såsom i en villa och vederbörande kan inte till exempel själv bestämma om bostaden får hyras ut i andra hand. Därför värderas bostadsrätter lägre på marknaden än ägarrätter. Det prisrally som präglat bostadsmarknaderna i storstäderna beror ju för övrigt också till stor del på den bostadsbristsituation som uppkommit , spåren av bolånefesten och det hyressystem som hållit nere priserna i attraktiva centrumområden vilket lett till att de privata fastighetsägarnas intresse av att bygga nya lägenheter hållits nere.

Hyresgästföreningen har haft en poäng: Priset för köparen vid ombildningar har satts utifrån hur lägenheten värderas som hyresrätt. Det vill säga lågt. Om lägenhetens sedan säljs vidare värderas den som en bostadsrätt, det vill säga mycket högre. Här finns klippchansen och det som kallas förmögenhetsomflyttning; från bolagen till individen. Men även kritiken på denna punkt har ett drag av självmål. När en mer marknadsanpassad hyressättning nu införs minskar möjligheterna till snabba klipp eftersom värderingen av hyresrätter stiger. Allmännyttan får också större möjligheter att finansiera renoveringar - se på Alvesta där Allbohus inte lagt undan pengar i några underhållsfonder.

Framtidens ombildningar kan därför bli mer sunda. Det blir inte snabba klipp som lockar, utan ett starkare inflytande över bostaden. Det är den långsiktiga ekonomin över åren som gör bostadsrätten mer attraktiv än hyresrätten. Och med en mer nyanserad Hyresgästförening blir klimatet i bostadsområdena varmare.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons