Annons

Småländsk blick på skogen

En ny skogsutredning i rättan tid.
Ledare • Publicerad 8 februari 2024
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Tre eller trettio år, det är en viss skillnad. Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) talade om skogsutredningen 1993 som den milstolpe man nu tar ut riktningen från. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) beskrev ärendet som att man bygger vidare på den utredning som kom för drygt tre år sedan.

Det är inte omöjligt att båda får rätt när Göran Örlander, känd från Södra skogsägarna och en av landets tyngsta skogsforskare, får uppdraget att göra en ny skogsutredning. Utredningen skall redovisas både till landsbygdsministern och klimat- och miljöministern. Vilket kan bädda för att spänningar byggs in i det viktiga arbetet.

Annons

Redan vid pressträffen märktes olika betoningar från ministrarna, vilket är naturligt med tanke på deras olika ansvarsområden. Men även beskrivningarna av vad som är problem verkar gå isär.

Pourmokhtari som oppositionen och miljöaktivister siktat in sig på vill bygga vidare på den utredning som en rödgrön regering tillsatte och som inte löste viktiga frågor för skogsägarna. Tvärtom, nya tolkningar av EU-direktiv gjorde att skogsbrukare fick veta att deras skog kan tas ur bruk utan ekonomisk ersättning.

Regeringen vill se en robust skogspolitik när Göran Örlander får utredningsuppdraget.
Regeringen vill se en robust skogspolitik när Göran Örlander får utredningsuppdraget.Foto: Pontus Lundahl/TT

Landsbygdsministern verkar vara tydligt inställd på att lösa den frågan, men den delen av utredningen skall rapporteras till en klimat- och miljöminister som pressas av förväntningar utifrån.

Även EU-minister Jessika Roswall (M) fanns med vid pressträffen. Det är en viktig signal om ett av utredningens mål, att skogspolitiken skall få genomslag tidigt i EU:s processer. Det är ett nytt drag som vittnar om att man i regeringen förstått något om Bryssel: prestige och fåfänga är starka krafter som man skall arbeta med och inte mot, om man vill nå framgång.

Efter åratal av fäktande försök att få Bryssel att förstå att vår skogsindustri utgör tio procent av vår export och dessutom präglas av familjeskogsbruk var det något helt annat att se kommissionens ordförande Ursula von der Leyen stå sida vid sida med Finlands och Sveriges statsministrar och dra lans för vår gröna närings strategiska betydelse. Det var tre verkligt eniga musketörer.

Utredaren Göran Örlander har en tuff uppgift framför sig. Även inom en borgerlig regering finns det avvägningar och spänningar. Men för skogsbrukarna i Kronoberg är det svårt att tänka sig en mer lämplig person för uppdraget. Han har god kännedom om de orosmoln som hänger över skogarna här. Avverkningsanmälningar som överklagas, betungande inventeringsuppdrag. Utsikterna för att få till verkliga förenklingar för verkliga skogsbrukare har nog aldrig varit ljusare, både regeringen och EU-kommissionen skickar just nu rätt signaler.

Utredningen skall presentera en första del i december i år. Då får vi se om den lyckats hitta sätt att öka produktiviteten i svensk skog samtidigt som klimat- och miljömålen nås. Det skulle kunna bli väldigt bra för Småland och Kronoberg.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons