Annons

Snecker ger röst åt extremister

Vänsterpartiets företrädare raserar avgörande förtroenden för ett par valsedlar.
Ledare • Publicerad 9 september 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

”Vi har partier som vill tvångsomhänderta era tvååringar om de inte talar perfekt svenska.”

Det är en totalt ansvarslös lögn som Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker uttalade i sämsta möjliga sammanhang. Hade inte en person ur publiken filmat det hela så hade vi kanske aldrig fått veta vad hon gjort när hon för ett par veckor sedan spred lögner om riksdagspartier från en scen i stadsdelen Skäggetorp i Linköping.

Annons

Linda Snecker har varit med länge. Hon vet skillnaden på legitima åsiktsskillnader, tillspetsad politisk retorik och ren lögn. Hon känner förstås också till den kampanj som drivits mot svensk socialtjänst och som i våras ledde till utdragna och hätska demonstrationer i flera städer.

Linda Westerlund Snecker (V) besökte ett utanförskapsområde för att ge bekräftelse åt extremister.Foto: Henrik Montgomery/TT

Liberalernas förslag om språkförskola handlar inte om att barn skall tvångsomhändertas. Även Miljöpartiets Märta Stenevi använde det begreppet om förslaget. Liberalerna vill att barn som vid tvåårskontrollen inte är inskrivna vid en förskola skall få ett språktest och om det framkommer att barnet inte alls kan svenska så skall en kontakt med sociala myndigheter upprättas för att försöka förmå föräldrarna att skriva in barnet i förskola.

Det är ett hårt förslag men det är inte samma sak som ett tvångsomhändertagande. Förslaget innehåller ett tvingande moment, men ingenstans föreslås att barn skall tas från sina föräldrar, vårdnaden om barnet är inte på spel. Det vet Stenevi så väl som Snecker.

Skäggetorp är ett av Sveriges socioekonomiskt utsatta områden. Under påsken rasade våldsamma upplopp i stadsdelen i samband med Rasmus Paludans koranbränningar. Polisen hade svårt att hantera det hat och våld som mötte dem. Även här fick kampanjen mot svensk socialtjänst fäste.

Det var under vintern som ett par iögonfallande fosterhemsplaceringar ledde till en internationell kampanj mot svenska myndigheter. Muslimer från stora delar av världen fick, tack vare islamistiska opinionsbildare, ta del av felaktiga budskap om hur fosterhemsplacering av barn går till i Sverige. Det var en allvarlig situation som fortfarande inte är löst. Det är omöjligt att jaga en missuppfattning runt hela jordklotet, särskilt i miljöer som redan har taggarna utåt.

Linda Snecker uttryckte sig vårdslöst om flera saker från scenen i Skäggetorp. Bland annat att årets valrörelse präglas av en fruktansvärd rasism. Det är slarvigt uttryckt men mer en fråga om hur hon upplever saker och om hur hon vill formulera sig. Ingen kan tvinga Vänsterpartiets företrädare att vara konstruktiva i mötet med väljare. Men att undergräva förtroendet för sociala myndigheter som redan möter en minst sagt bister verklighet är rent destruktivt.

Integrationen är en av de kommande årens viktigaste frågor. Linda Snecker visar att hon inte är mogen den uppgiften. Hon legitimerar extremister som bygger sin makt på att isolera människor från majoritetssamhället. Socialdemokraterna kommer inte att kunna bygga en trovärdig integrationspolitik med stödpartier vars riksdagsledamöter beter sig på det här viset.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons