Annons

Socialdemokraternas krig med Oceanien

Socialdemokraterna har alltid varit kusliga i sitt förhållande till de egna åsikterna. De kan förfäkta ett politiskt förslag med en passion som vore det sakrosankt för att nästa vecka ha vänt på en femöring och tycka något helt annat. Allt moraliskt patos kan plötsligt byta riktning - utan att någon vill kännas vid akrobatiken. Tankarna går till George Orwells ”1984” där han låter framtidsstatens stämma deklarera ”vi har alltid varit i krig med Oceanien” när regimen byter sida i ett krig.
Ledare • Publicerad 27 november 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Men ibland skymtar faktiskt en annan attityd. I decennium efter decennium har Socialdemokraterna närmast mekaniskt kastat tillmälen om rasism och främlingsfientlighet mot alla som velat kritisera invandrings- och integrationspolitiken. Men i går lät man visa upp en intern rapport som faktiskt var öppet självkritisk i frågan. Författaren, riksdagsledamoten Lawen Redar, menar att man under många år avstått från att bedriva en hållbar politik av rädsla för att hamna för nära Sverigedemokraterna men att utvecklingen mot parallellsamhällen och segregation gör en sådan inställning omöjlig idag. Partiet måste ändra sig.

Det kommer med andra ord att hända saker i svensk politik.

Riksdagsledamoten Lawen Redar (S) vid presentationen av Socialdemokraternas uppdaterade samhällsanalyser ”Riktning för Sverige" vid en pressträff på partihögkvarteret på Sveavägen på måndagen.
Riksdagsledamoten Lawen Redar (S) vid presentationen av Socialdemokraternas uppdaterade samhällsanalyser ”Riktning för Sverige" vid en pressträff på partihögkvarteret på Sveavägen på måndagen.Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons

Moderaterna har faktiskt skäl att vara åtminstone försiktigt oroliga. Nästa år landar den andra delen av rapporten där substantiell politik kommer att föreslås. Det är uppenbart att Socialdemokraterna kommer att ta fram hårdhandskarna för att bli trovärdiga i de migrationskritiska tider vi befinner oss i. Man kan se gårdagens annonsering som ett förberedande led i en intern tillvänjning av en rejäl politikomläggning. I ett sådant läge har Moderaterna inte bara Sverigedemokraterna att konkurrera med utan även Socialdemokraterna. Risken är uppenbar att denna centrala konflikt kommer att kretsa kring de två större partiernas utfall mot varandra och lämna Moderaterna utanför.

”Det är uppenbart att Socialdemokraterna kommer att ta fram hårdhandskarna för att bli trovärdiga i de migrationskritiska tider vi befinner oss i.”

Socialdemokraterna har dock ett mycket stort hinder framför sig på vägen upp mot positionen som tuffaste-partiet-i-integrationsfrågor. Man har så pass mycket av första- och andra generationens invandrare i den egna väljarbasen att det lägger en hämsko på alltför dådkraftiga förslag i sådant härad. Det är precis genom en sådan lins man exempelvis skall se Magdalena Anderssons till absurditeter dragna försvar av riksdagsledamoten Jamal El-Haj.

Den politik man till slut formulerar kommer vara en summering av mötet mellan röstrealiteter och socialdemokratisk förslagenhet.

Förslagenheten har för all del alltid varit imponerande, liksom beslutsamheten. Ramarna för den verklighetsbeskrivning som kommer omge politiken är redan satta. För kremlologen är det bara att se måndagens uttalande från Magdalena Anderssons pressekreterare på X/Twitter. Där är det inte tal om självrannsakan:

”Kristersson har i hela sitt liv drivit frågan om fri invandring, 2010 röstade han fram den liberalaste mig.pol någonsin. S som alltid stått för en reglerad invandring, borde protesterat tydligare då. 2015 genomförde vi ett systemskifte för en stram mig.pol.”

Där är vi tillbaka till ordningen. Vi har alltid varit i krig med Oceanien. Så att alla vet.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons