Annons

Som mannen röstar

Är kvinnliga invandrares röster ett utslag av lojalitet gentemot deras män istället för politisk övertygelse? Samhällsdebattören Dilsa Demirbag-Sten påstår att om kvinnorna i hennes släkt genomgick ett partitest skulle "förödande många", hennes eget uttryck, rösta på kristdemokraterna. Nu går rösterna istället till vänsterblocket.
Ledare • Publicerad 18 augusti 2010

Frågan är intressant, men inte unik för gruppen invandrare. Sociologiska kopplingar, gruppidentitet, ursprung och familjeband, påverkar alla människor framför valurnan. Den moderna människan tenderar däremot att bli allt mer individualistisk, vilket den ökade rörligheten i väljarkåren bekräftar. Det faller sig väl därför naturligt att peka ut en grupp där motsvarande utveckling misstänks utebli.

Det mönster Demirbag-Sten tycker sig se backas upp av Sara Mohammed, ordförande för organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime, som i tidningen Dagen anser det hela som "mycket allvarligt". Att det finns hederskulturer som begränsar kvinnors frihet råder det inga tvivel om. Att det också återspeglas under allmänna val är därför inget märkligt. Men långt ifrån alla invandrarkvinnor är livegna i hemmet.

Annons

Här får man ta ett djupt andetag. Det finns inga vetenskapliga belägg för vad Demirbag-Sten framför. Därmed inte sagt att hon har fel. Att dra generella slutsatser utifrån hennes spaning i förorten låter sig dock inte göras.

Förklaringarna till varför invandrare röstar vänster är många. Som Magnus Hagevi, statsvetare och krönikör på Smålandspostens ledarsida, visat i en undersökning väljer 70 procent av muslimerna socialdemokraterna framför något av de andra partierna. Religiösa preferenser spelar roll. Under 1950-talet röstade kvinnorna i Sverige i högre utsträckning borgerligt, vilket sägs ha sin förklaring i att de var mer religiösa än männen. I dag är det tvärtom männen som röstar borgerligt.

Det är heller inte säkert att den kristdemokratiska familjepolitiken, som påstås gillas av invandrarkvinnorna, väger tyngre än frågan hur partierna ställer sig till Mellanösternkonflikten. Motviljan mot Israel kan också avgöra var rösten läggs. Om olika invandrargruppers åsiktsprofiler vet vi relativt lite.

Även om familjenormen är stark i vissa grupper är möjligheten att rösta som man själv vill relativt stor. Den stora utmaningen är att bryta det låga valdeltagandet bland invandrare. För att travestera ett känt uttryck: Om inte väljaren kommer till partierna, så måste partierna komma till väljarna.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons