Annons

Stå upp för Riksbankens självständighet

Ledare • Publicerad 18 december 2013

Det fanns en rad olika skäl till att Vänsterpartiet initialt hölls utanför det rödgröna samarbetet inför förra valet. Men en avgörande fråga var budgetreglerna kring utgiftstak, överskottsmål och en självständig riksbank. Det vill säga det ramverk som tillkom efter en lång och djup kris i svensk ekonomi.

Vänsterpartiet förändrade snabbt sin inställning för att släppas in i gemenskapen. Men det var en läpparnas bekännelse. Efter valförlusten 2010 och ett skifte på tronen är Vänsterpartiet tillbaka i utgångsläget och vill demokratisera ekonomin. Folket ska ges makten över Riksbanken, skriver Vänsterpartiets finansministerkandidat Ulla Andersson i Dagens Industri. Talande för hennes utspel är dock att hon inte bryr sig särskilt mycket om vare sig folk eller demokrati. Hon har nämligen politiken helt klar för sig när hon tar parti för den tidigare vice riksbankschefen Lars E O Svenssons slutsatser. Svensson var den ständige reservanten i direktionen och en förespråkare för nollränta.

Annons

Riksbanken, som är mer myndighet än bank, är förvisso självständig men lyder under riksdagen som väljer ledamöter till Riksbanksfullmäktige. De elva ledamöterna utser i sin tur den direktion som leder Riksbanken, inklusive Riksbankschefen. Hela idén med direktionens sammansättning av sex ledamöter är att få in flera olika perspektiv på den ekonomiska utvecklingen. Det är majoriteten med riksbankschefen som utslagsgivande röst vid oenighet som bestämmer inriktning. Att det förekommer olika uppfattningar är ett tecken på att det fungerar som det ska.

Politikens makt ligger i utnämningarna. Och så bör det förbli. Med en politiskt styrd penningpolitik föreligger risken för oro på marknaden. Det är erfarenheten från 1990-talskrisen. Plötsligt kan det uppstå räntestegringar eller växelkursfall. En självständig riksbank är en stabiliserande faktor, även i ekonomiskt turbulenta tider. När Ulla Anderssons vill sänka räntan för att skapa fler jobb kan man tycka att hon har en poäng, det ligger också i linje med vad Riksbanken beslutade under gårdagen.

Problemet är att om hon får makten att göra det kan effekten bli den motsatta.

Respekten för Riksbankens självständighet är därför ytterst viktig. Det inser Socialdemokraterna, som tog initiativ till och utformade regelverket. Mona Sahlin stod upp för det ekonomiska ramverket och satte tryck på Vänsterpartiet. Men det är oroväckande tyst från Stefan Löfven när Vänsterpartiet nu åter radikaliseras i ekonomiska frågor. Debatten måste tas före valet, inte efter.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons